ДОПОМОГА

Наскільки ви метеозалежні: тест від житомирського невропатолога

27 July 2017, 16:53

Багато людей уважно прислухаються до прогнозів синоптиків не лише для того, щоб вирішити, що одягнути завтра. Однак мінливість погоди часто призводить до того, що у деяких людей спостерігаються зміни артеріального тиску (підвищення або зниження), починає боліти голова, «ломити» суглоби, підвищується стомлюваність, з’являється слабкість та інші симптоми, які негативно позначаються на стані здоров’я.

Що ж таке ця так звана реакція на погоду – метеозалежність?

Пояснення обласного позаштатного невропатолога управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, кандидата медичних наук Наталії Герасимчук 27 липня опублікували на сайті УОЗ.

Метеозалежність (часто звучить термін «метеочутливість») – це залежність стану організму від змін метеорологічної ситуації (тиску, напруженості магнітного поля, вологості), а також поведінка організму в результаті впливу даних змін: зниження чи підвищення працездатності, покращення чи погіршення стану.

Реакція на зміну погоди передбачає ослаблення адаптаційних механізмів, імунітету, а також прояви та загострення хронічних захворювань. За результатами досліджень, страждає на метеозалежність від 40 до 80 % населення, не варто думати, що ці симптоми найчастіше проявляються у літніх людей, подібні ознаки можуть відчувати і люди від 30 років.

Чим це викликано? 

Впливає на наше життя часто не тільки горезвісний атмосферний тиск – перепад при русі значних мас повітря, але й інші явища: зміни вологості повітря, швидкості вітру, коливання температури і, нарешті, викликані активністю Сонця магнітні бурі, не дарма їх називають ще й терміном «космічна погода».

Групи ризику, схильні до метеозалежності: люди, котрі багато часу проводять у закритому приміщенні; хворі з патологією легень; серцево-судинними захворюваннями; ті, хто схильний до неврозів; люди з захворюваннями опорно-рухового апарату; ревматологічними захворюваннями; з низьким артеріальним тиском; пацієнти, котрі перенесли ЧМТ, оперативні втручання.

Ви можете перевірити себе на метеозалежність із допомогою тесту:

1. Якщо насувається магнітна буря чи погіршення погоди, чи відчуваєте ви знесилення, дратівливість, довго не можете заснути?

2. У несприятливі дні у вас з’являються синці під очима, набряки повік чи кистей рук, стоп?

3. Чи відмічаєте ви в несприятливі дні головний біль чи біль у серці, суглобах, спині?

4. У несприятливі погодні дні ви втрачаєте апетит, відчуваєте дискомфорт у животі?

5. Ваші страждання нетривалі – максимум 2-3 доби?

6. Чи відмічали ви погіршення стану здоров'я, повільне відновлення сил після поїздки на відстань понад 200-300 кілометрів, особливо при зміні при цьому клімату?

7. У вас особливе передчуття зміни погоди і ваші прогнози, як правило, збуваються?

За кожну позитивну відповідь поставте 5 балів, за негативну – 0. Якщо результат становить 15 балів і більше, ви метеочутлива людина. Вам слід приділити підвищену увагу до свого здоров'я та вжити запобіжних заходів.

У залежності від симптомів – реакції на зміни погоди розрізняють метеотипи людей.

- При зміні погоди у вас з'являються симптоми дратівливості, безсоння, головний біль, кровотеча з носа, відчуття нестачі повітря, задишка?

Ваш метеотип – церебральний. У цьому випадку всі проблеми з самопочуттям викликані тим, що ваша нервова система розбалансована на фоні несприятливих погодних умов. Примхи природи є великим стресом для недостатньо тренованого організму, що примушує його реагувати - в крові зростає вміст адреналіну, підвищується артеріальний тиск. Саме це викликає головний біль.

- Ви відчуваєте ниючі болі в ділянці попереку, м'язах, ломоту в суглобах, а шкіру немов поколює безліч голочок?

Ваш метеотип – ревматоїдний. Багато хто дивується: чому в разі негоди ниють і болять саме кістки і суглоби? Справа в тому, що слабким місцем людей ревматоїдного метеотипу якраз є кісткова система. При виникненні подібних проблем вам слід якомога швидше звернутися за допомогою до ревматолога. Обстеження допоможе вам виявити найбільш гострі проблеми і відшукати ефективні методи їх вирішення.

- Вас часто турбує загальна слабкість, зниження тиску, головний біль, серцебиття підвищена пітливість, ви швидко втомлюєтеся, а під очима регулярно проступають синці і набряки?

Ваш метеотип – вегето-судинний. У разі поганих погодних умов у вас можливе загострення нейроциркуляторної дистонії за гіпотонічним типом (виникає слабкість, запаморочення, нудота).

- Під дією холоду або сонячних променів ваша шкіра червоніє, свербить, на ній зявляються висипання?

Ваш метеотип – шкірно-алергічний. Причиною висипань і свербежу є гістамін. Це особлива речовина, яка виробляється під дією різного роду геофізичних факторів. Якщо ви відмовитеся від вживання цитрусових, шоколаду, алкоголю і нікотину, то, швидше за все вам вдасться істотно знизити ймовірність виникнення алергічної реакції на погодні умови.

- Турбують поколювання за грудиною або під лівою лопаткою, задишка, почастішало серцебиття?

Ваш метеотип – кардіореспіраторний. У разі виникнення різких змін погоди, особливо якщо вони супроводжуються магнітними бурями, порушується обмін речовин у клітинах міокарда, що призводить до виникнення болю в серці.

- Вас турбують відчуття нестачі повітря, утруднене дихання і різні симптоми бронхіальної астми?

Ваш метеотип – астматичний. Раптове зниження температури відразу на 10 градусів і різкий холодний вітер призводять до виникнення спазмів бронхів. Щоб уникнути ускладнень, слід негайно повернутися в тепле приміщення і скористатися інгалятором. Перед тим, як виходити з дому, не забудьте взяти з собою профілактичні препарати, призначені лікарем.

Визначивши свій метеотип і знаючи прогноз погоди на найближчий час, ви зможете легше переносити ці негативні періоди, дотримуючись наших рекомендацій. Для того, щоб вилікувати метеозалежність, потрібен комплексний підхід. Заходи щодо попередження метеотропних реакцій визначаються станом здоров'я кожної людини. Варто пройти повне клінічне та лабораторне обстеження органів і систем для виключення хронічних захворювань або станів, що можуть викликати ті чи інші скарги. Це дозволить скласти індивідуальний план лікування.

Полегшити симптоми метеочутливості допоможуть наші поради:

1) для людей, котрі багато часу проводять у закритому приміщенні:

прогулянки на свіжому повітрі, дихальна гімнастика, лікувальна гімнастика та масаж, контрастний душ, тепла ванна, теплий чай на травах, при низькому артеріальному тиску – тонізуючий чай (з лимонником та елеутерококом), натуральна кава, цикорій;

2) для пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском: регулярний постійний прийом гіпотензивних препаратів, заспокійливий чай на травах (м’ята, меліса, валеріана), ванни теплі для ніг, виключити вживання тонізуючих препаратів, кави;обмежити вживання рідини, постійний контроль артеріального тиску;

3) для людей з захворюваннями легень: чітко знати правила користування інгаляторами, уникати відвідування багатолюдних місць, місць цвітіння квітів та дерев,запилених місць та територій, де виникають піскові бурі, для виключення алергологічного компонента та пилового ураження;

4) для людей, схильних до психоемоційних реакцій: прийом заспокійливих засобів, призначених лікарем (обережно: не займатись самолікуванням, при неконтрольованому прийомі препаратів можливі ускладнення у вигляді хвороби Паркінсона, мастопатій, порушень серцевого ритму), вживання заспокійливих чаїв на травах, виключити вживання кави та міцного чаю, прийом заспокійливих ванн, прогулянки на свіжому повітрі;

5) для пацієнтів з патологією опорно-рухового апарату: теплові процедури, ванни, розтирання болючих місць мазями без медикаментозного компонента (без диклофенаку, а на основі трав, камфори, ментолу, медичної жовчі).

При різких атмосферних змінах потрібно в першу чергу обмежити навантаження (фізичні, емоційні, розумові); вживання смаженої, калорійної, пряної їжі; виключити вживання алкоголю та його похідних.

Однак основу лікування метеозалежності у всіх перерахованих випадках насамперед становить здоровий спосіб життя: дотримання режиму дня, праці та відпочинку, раціональне харчування, регулярне фізичне навантаження, загартовування тощо.

Нагадаємо, нещодавно житомирські лікарі розповіли, як правильно пити воду в спеку та які продукти краще вживати. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі