Суспільство

Житомирська археологічна експедиція закінчує досліджувати древлянський колодязь Х ст. в Олевську

15 August 2017, 12:20

До 17 серпня 2017 року співробітники експедиції планують закінчити повну розчистку дерев’яної дубової конструкції зрубу колодязя та розпочати на його місці відновлення гідротехнічної споруди із колотої дошки з мореного дуба, використовуючи стародавні технології зведення подібних споруд.

Про це інформує прес-служба Олевської міської ради.

«Археологічні розкопки колодязя розпочались в 2013 р. та продовжилися в польовому сезоні 2017 р. За цей період було досліджено верхні нашарування стародавнього об’єкта. В заповненні велетенської воронки (верхній діаметр якої становив 10 м, а глибина на сьогоднішній день вже перевищує 8 м) було виявлено велику кількість різноманітних знахідок, які відображають подальше життя на городищі після припинення існування колодязя. Серед них найбільший інтерес становить гарда – бронзове перехрестя меча ХІІІ ст. та залишки кераміки, що датуються VІІІ – ІХ ст. На глибині 5,5 м зафіксовані верхні частини зотлілих дерев’яних конструкцій зрубу колодязя великих розмірів (5 х 2,5 м). А на ще більшій глибині виявлено збережену у товщі ґрунту унікальну конструкцію зрубу, що складається із трьох контурів – нашарувань колодок і брусків. Колодязь був вирубаний у твердій породі більше тисячі років тому. Інструменти та технології, які при цьому використовувалися, є предметом дискусій вчених та спеціалістів», - йдеться у повідомленні.

Археологічні дослідження з метою встановлення дати заснування міста та вивчення його стародавньої історії розпочалися у Олевську з 2009-го року, після підписання угоди про співпрацю між Олевською міською радою та Інститутом археології НАН України.

На цей час із артефактів, знайдених на городищі та на території міста, у місцевому краєзнавчому музеї виготовлено 5 експозицій та проведено виставку у Національному музеї історії України в м. Києві.

Фото з сайту Олевської ОТГ

Як повідомляв Житомир.info, у 2013 році зазначалося, що житомирські студенти-історики будуть розкопувати давньоруські городища.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі