Події

Старенька жителька Бердичівського району розказала, як пережила аномальний град: Перелякалася всмерть

28 September 2017, 16:08

З 28 вересня чотири бригади робітників почали латати потрощені градом дахи жителів Бердичівської району. 

5 тисяч листів шиферу для допомоги бердичівлянам збирали усією Житомирщиною – допомагали сусідні райони, приватні підприємці, будівельні компанії, частину коштів узяли з резервного фонду області.  1026 листів привезли сьогодні, ще 4000 – підвезуть до вівторка. 

Про це під час робочої поїздки на Бердичівщину повідомив губернатор Ігор Гундич.

«Їхав по Скраглівці і бачив, що багато хто ремонтує тимчасово – запінює дірки або латає їх плівкою. На території Скраглівської сільської ради 545 заявок від жителів із 800 будинків. Реально, більша частина села постраждала від граду», – сказав посадовець.

За його словами, щоби покрити всі збитки, заподіяні негодою у Бердичеві та районі, необхідно 44 млн грн і 130 тисяч листків шиферу. В першу чергу допомогу отримають населені пункти, які найбільше постраждали від негоди – села Скраглівка, Пайки, Швайківка, Гришківці. Безкоштовно замінять побитий шифер малозахищеним верствам населення.

«На сьогодні, якщо говорити про резервний фонд області, то в нас є 5 мільйонів. Якщо говорити про резервний фонд районної ради – це 100 тисяч. Резервний фонд міста Бердичева, то він може бути 1 млн грн. Думаю, завтра після комісії ми визначимо, якого рівня ця надзвичайна ситуація – місцевого чи регіонального. Після цього ми матимемо право звернутися за допомогою до Кабміну. В принципі, в усній формі ми вже звернулися до Геннадія Зубка», – зазначив голова Житомирської ОДА.

88-річна Віра Миколаївна зі Скраглівки дуже злякалася, коли почався град. Бабця розповідає: сиділа вдома, дивилася телевізор – аж раптом стало тріщати.

«Страшно, дуже страшно. Я ж сама в хаті була. Не знала, куди бігти», – говорить бабуся.

За словами соціальної працівниці Надії Міняйло, Віра Миколаївна все життя пропрацювала дояркою, свинаркою, а перед пенсією пішла санітаркою в бердичівський шпиталь.

«Це дуже хороша жінка. Вона втратила сина у страшній аварії і лишилася одна. Невістка і внук про неї забули.  Але коли град побив їй шифер, то на допомогу одразу прибігли сусіди. Он, бачте, запінили дірки на перший час. А тепер міняють на новий. Вона дуже рада", – розповідає соцпрацівниця.

Пані Надія опікується усіма одинокими пенсіонерами у Скраглівці, а їх тут десять.

Марія Анатоліївна одна з них. Бабуся говорить: так перенервувала під час граду, що тепер ледь ходить.

«Ноги болять, перелякалася всмерть – іще гірше стало. Дуже страшно бомбило. Я й раніше зі стільчиком ходила, а тепер геть погано. І на руку дало», – бідкається старенька.

На сьогоднішній день відновили дахи у 2 школах, робітники продовжують працювати на інших соціальних об'єктах. А щоби не було дефіциту шиферу, губернатор  доручив голові райдержадміністрації створити умови і запросити у Бердичів  виробників з усієї України.

«Активно у процес включилася міська, районна і обласна влади. У понеділок, думаю, почнемо ремонтувати комунальні об’єкти обласної ради. До мене почала доходити інформація, що по 300 гривень шифер в магазинах в Бердичеві. Я дав доручення голові райдержадміністрації проїхати по магазинах і перевірити. Мені доповіли – ціна 115-119 гривень. Тому чутки не підтвердилися. Можливо, в якийсь момент хтось хотів на цьому поспекулювати. Але я, знову ж таки, доручив голові райдержадміністрації відкрити торговельну площадку на території району, запросити виробників шиферу з усієї України, щоб не було спекуляцій», – зазначив Ігор Гундич.

Нагадаємо, у Житомирській області 21 вересня без світла залишилися 7 населених пунктів, град побив автомобілі, вікна й дахи.

Як повідомляв Житомир.info, у Бердичеві 21 вересня ввечері пройшов град розміром з куряче яйце.



Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі