Місто

За «пенсійний страйк» житомирських перевізників оштрафують

12 October 2017, 18:41

Житомирські перевізники 12 жовтня самостійно змінили умови перевезення пільговиків, розвісивши в салонах маршруток листи з переліком лише 8 пільгових категорій, які возитимуть безкоштовно. Хто дав таке розпорядження – запитуємо у водія однієї з маршруток.

«Було зібрання, сказали, що необхідно ось це розвісити, що це все офіційно. Знаєте, водій – це працівник, сказали і виконуємо. Якби ви вчора проїхалися зі мною, коли заїжджаєш на зупинку, заходить 20 людей, всі безкоштовно і ніякої компенсації від міста немає. А ввечері потрібно заправляти машину. Знову ж таки, відремонтувати машину, запчастини – це все гроші. Тому я вважаю, що це неправильно. Якби місто компенсувало господарю, то таких би папірців не було», - пояснює Валентин, водій маршрутки №30 (перевізник ПП «Шеріфф»).

Ідентичний лист бачимо і у салоні 14 маршрутки (перевізник ТДВ «Житомирське АТП 11827»), а обуренню пенсіонерів немає меж. 

«Вимагають гроші, стоїть, не хоче їхати до того часу, поки не заплатиш. А зранку їхав зять на роботу, він інвалід та пенсіонер, то його висадили з автобуса і він змушений був повертатись додому і брати гроші», - бідкається пані Ніна.

Запитуємо водія: на підставі якого рішення він вимагає з пенсіонерів гроші за проїзд.

«Без коментарів, можна. Будь ласка, всі питання в автобусний парк. У мене є керівництво, звертайтесь до нього. Вони (пенсіонери) багато говорять, вони хоч пред’явили посвідчення, що вони говорять. Навіть посвідчення не пред’явили, а вам говорять, що ветеран праці, війни, а хоч хтось пред’явив мені посвідчення?», - каже водій маршрутки №14 Володимир.

«Всі пред’являють. У мене, до прикладу, два, я вдова постраждалого по Чорнобилю і ви постійно тріпаєте нерви. Господар повісив свою печать там і показують цю печать. Нащо вона нам, у нас же є якесь керівництво. Подзвонили в міськраду, там сказали: учора була сесія, але не прийняли цієї постанови», - обурюється Світлана.

Виганяють пенсіонерів і з маршрутки №5 (перевізник ФОП Бабків І.В та ФОТ Бабкіна Л.А.) – скаржиться пані Галина.

«Я в цій маршрутці тільки що їхала, людей, пільговиків, пенсіонерів – виганяє. Каже: є на це рішення. Вчора я чула – рішення залишили в силі. До мене причепився, але я інвалід війни, то я йому показали документи. Якийсь папірець показує, каже, що йому дали в руки якісь копії. А я йому кажу: копії мають бути завірені нотаріусом, синьою печаттю, бо це у вас «фількіна грамота», - зауважує Галина.

Деякі пенсіонери зізнаються: згодні були б вже й плати за проїзд, тільки не повну вартість.

«Я маю ІІ групу, часто не стають, знають, що це ми вже не будемо платити і не стають. Нехай вже буде так, щоб ми платили, нехай нам додадуть до пенсії щось, щоб нас поважали. А так, проїхати і не стати – це так принижує нас», - говорить Валентина Крупнік.

«Хай би вже цю суму поділили на пенсіонерів, хай би ми платили 3 грн, а робочі – 5 грн. Я, наприклад, згодна», - додає Ольга Корнійчук.

«В мене посвідчення другої групи, тому я не плачу, а їду безкоштовно. Але я вам маю сказати, що неправильно наша влада робить. Нащо вони зрівняли усіх пенсіонерів? Один отримує 3 тисячі, а інший пенсіонер – тисячу і всі не платять. То зробіть пенсіонерам 3 грн, 2,50 грн і всі пенсіонери будуть платить і спокійно їздити», - каже Людмила.

Якщо одні пенсіонери лишень бідкаються, то інші йдуть захищати своє право на безкоштовний проїзд до владних кабінетів. Останні вриваються до кабінету заступника міського голови Дмитра Ткачука та вимагають пояснень.

По завершенні засідання за зачиненими дверима з перевізниками Дмитро Ткачук підсумовує: щоб поставити крапку в питанні перевізників та пільговиків 13 жовтня скликатимуть позачерговий виконком, а за сьогоднішнє свавілля перевізників таки оштрафують.

«Перевізники не мали жодного права вимагати гроші, виганяти людей. Те, що вони порозклеювали в маршрутках – це їхній лист, вони між собою підписали лист, направили такий самий лист в міськраду, що вони будуть возити лише ті категорії, які вказали. Десятки номерів і сотні скарг сьогодні надійшли в управління. Управління транспорту проводило перевірки в низці маршруток, позривали ці оголошення і на ці маршрутки, на цих перевізників будуть накладені штрафні санкції. Штрафні санкції передбачені за порушення будь-яких умов договору, а неперевезення пільгових категорій громадян – це теж порушення договору. Штраф 850 грн», - зазначив заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня цього року житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в маршрутках до 5 гривень: перевізників зобов’язали підписати додаткові угоди про безкоштовне перевезення громадян 24 пільгових категорій, після чого мер Сергій Сухомлин підписав рішення виконкому про тариф у 5 грн в маршрутках. Нові тарифи почали діяти з 1 червня 2017 року. На початку жовтня директор ПП «Шеріфф» подав до суду на управління транспорту міської ради для скасування додаткової угоди про безкоштовне перевезення пільговиків. 5 жовтня перевізники страйкували -  на третину обмежили вранці кількість автобусів на маршрутах. 11 жовтня на позачерговому засіданні виконком розглядав питання часового обмеження перевезення пільговиків – з 10.00 до 16.00, але для прийняття рішення не вистачило голосів: «за» проголосували лише 11 членів виконкому при необхідному мінімумі в 13 голосів.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі