Події

З початку року в Житомирській області виявили 14 скажених лисиць та 12 котів, 8 з яких – домашні

20 October 2017, 09:41

За 9 місяців 2017 року в Житомирській області зареєстровано 29 випадків сказу: захворіли дві собаки, корова, 14 лисиць та 12 котів, 8 з яких – домашні.

Про це 19 жовтня повідомив сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Станом на 1 жовтня 2017 року в Житомирській області зареєстровано 29 випадків сказу серед тварин у 29 населених пунктах, в минулому році на цей час їх було 44. Найбільш інтенсивно епізоотичний процес протікав в Новоград-Волинському районі – 6 випадків, Попільнянському – 4 вип., Житомирському, Чуднівському – по 3 вип., Андрушівському, Баранівському, Коростенському, Ружинському – по 2 вип.,  Бердичівському, Малинському, Радомишльському, Романівському, Пулинському – по 1 випадку. Захворіли 14 лисиць, 1 єнотовидна собака, 12 котів (в т. ч. 8 домашніх), 1 безпритульна собака, 1 корова», - інформує сайт.

Сказ, скажениця, водобоязнь – гостре інфекційне захворювання нервової системи теплокровних тварин та людини. Протягом тисячоліть ця хвороба залишається невиліковною і смертельною, - зазначають фахівці лабораторного центру.

«Збудник захворювання вірус, належить до групи рабдовірусів. Вірус вибірково уражає нервову систему. Розмножується і накопичується у головному мозку, епітелії слинних залоз, надниркових залоз, сльозових залозах. Виділяється збудник захворювання тільки зі слиною хворої тварини. З природних осередків захворювання вірус передається від джерел інфекції в основному через укуси лисиць, собак, котів. Основним носієм збудника в довкіллі продовжує бути лисиця – 14 випадків, їх питома вага складає 48% від загальної кількості захворілих тварин», - йдеться в повідомленні.

В останні роки в Житомирській області за медичною допомогою з приводу укусів звертається понад 1,5 тисяч людей, третині призначається лікування, - відзначають в лабораторному центрі.

Нагадаємо, сім’я з Житомира розшукувала 6-місячне домашнє лисеня Еліс, яке втекло з квартири.

 

Як повідомляв Житомир.info, впродовж року в Житомирській області спеціалісти щепили проти сказу понад 80 тисяч собак та 30 тисяч котів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі