Суспільство

З початку року від сказу щепили понад 80 тис. собак та 30 тис. котів у Житомирській області

27 September 2017, 11:07

Упродовж року спеціалісти щепили проти сказу понад 80 тисяч собак та 30 тисяч котів у Житомирській області.

Про це інформує головне управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

«З початку 2017 року на території Житомирської області виявлено 31 хвору на сказ тварину (1 ВРХ, 15 лисиць, 1 собака, 13 котів та 1 єнотовидна собака). Впродовж 2017 року державною службою ветеринарної медицини у Житомирській області щеплено проти сказу понад 82 тис. собак та понад 30 тис. котів, окрім того вакциновано проти сказу понад 70 тис. голів великої рогатої худоби», - йдеться у повідомленні.

Сказ – гостре вірусне інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему, відоме вже понад 4 тис. років під різними назвами, і залишається одним з найнебезпечніших вірусних захворювань теплокровних тварин та людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від сказу щороку гине понад 55 тис. людей у всьому світі. Вірус сказу передається переважно зі слиною через прокуси або подряпини у шкірі, які завдають хворі тварини. Людна найчастіше інфікується сказом через диких хижих, переважно лисиць, які є природнім «резервуаром» сказу, а також через котів та собак. Після проникнення вірусу сказу в кров, збудник потрапляє до нервової системи та, по мірі розповсюдження по центральній нервовій системі, спричинює смертельне запалення головного та спинного мозку.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область на 2017 рік замовила у Міністерстві охорони здоров’я України 5 тисяч доз вакцин проти сказу, але вони поки не надійшли.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі