Події

Адвокати житомирського блогера, якого звинувачують у державній зраді, заявляють про моральні тортури

24 October 2017, 17:32

Вранці 24 жовтня в коридорах Корольовського районного суду ніде впасти яблуку. Щонайменше півсотні людей прийшли, щоб потрапити на засідання у справі блогера, якого звинувачують у державній зраді та підривній діяльності проти України. Захист Василя Муравицького каже: адвокати підготували одразу кілька клопотань, однак, подробиць не розголошують. Натомість заявляють, що на їх підзахисного чинять психологічний тиск.

«Це буде попереднє засідання, на якому ми будемо вирішувати технічні питання. Є в нас певні обставини щодо яких ми будемо подавати клопотання. Ви це все побачите безпосередньо під час судового слухання. Про те, як себе безпосередньо почуває особа, ви можете дізнатись у нього. Проте, я хочу стверджувати, що до нього є тортури. Оскільки, фактично, ні для кого не секрет, і це може кожен житомирянин побачити, що дійсно в 1937 році у виконавчій установі був розстріляний дід Муравицького. В 1990 році він був посмертно реабілітований. А людині, якій постійно нагадують про те, що в цих закладах його дід перебував в останні хвилини свого життя і був тут розстріляний, то як це буде впливати на особу», - каже адвокат Василя Муравицького Андрій Доманський.

Окрім захисників блогера та його групи підтримки до суду прийшли й ті, хто вважає, що Василь Муравицький не мав співпрацювати з російськими інформаційними агентствами. Вони переконані: обвинувачений має сидіти в тюрмі, та пояснюють свою присутність просто – щоб ніхто не чинив тиску на суд.

«Моя позиція, як ветерана бойових дій на сході – сепаратисти мають сидіти в тюрмах. Ще гірше це в домовинах, але згідно з нашим чинним законодавством, то йому – тюрма. Ми прийшли сюди, щоб підтримати проукраїнську позицію, щоб не здійснювався московськими силами в Житомирі тиск на суд, щоб все було об’єктивно, чесно та справедливо», – каже представник «Національного корпусу» Андрій Блощинський.

Після того, як люди набиваються до зали судових засідань, під конвоєм вводять і самого Муравицького. З нього знімають кайданки та вже з кілька секунд блогер, якого звинувачують у державній зраді, вдягає на себе вишиванку, яку йому принесли адвокати. Врешті з запізненням судове засідання розпочинається з клопотання адвокатів, які просять суд дозволити їхньому підзахисному на час розгляду справи у судовій залі перебувати поряд із ними, а не в так званій «клітці». Колегія суддів вирушає порадитись, а Василь Муравицький охоче спілкується із журналістами та переконує: він ні в чому не винен – просто думає по-іншому.

«Написати у себе вдома статтю, колонку – це, виявляється, «підривна діяльність», - обурюється Василь Муравицький.

Однак, на питання про гонорари за свої статті він відповідає: «При чому тут оплачували? Я кажу вам про те, що стаття визначається як «підривна діяльність». Тут навіть немає ні факту, ні події злочину».

За кілька хвилин інтерв’ю переривають судді, які повертаються до зали, та оголошують, що клопотання адвокатів не задовольняють. Ледве суддя договорила, Василь Муравицький одразу ж заявив про відвід колегії суддів. Однак, і в цьому йому відмовили.

Тоді Василь Муравицький заявив, що має третього захисника, якого чомусь немає в судовій залі. А без нього розгляд справи блогер та його адвокати вважають неможливим. Після третього за рахунком клопотання судді оголосили перерву і знову пішли радитись. Вже за кілька хвилин вони повертаються до зали та оголошують своє рішення: клопотання про забезпечення явки третього адвоката в суд задовольняють, а до слухання повернуться 2-го листопада.

Такі часті походи колегії суддів до дорадчої кімнати, а потім ще й перенесення слухання викликали обурення і в без того наелектризованих слухачів справи. Дехто навіть висловив думку, що захист зумисне затягує судовий процес, однак адвокати це заперечують.

«В нас немає затягування процесу. В першу чергу з боку захисника – захистити права і свободи людини. Тобто, клопотання, які ми подаємо, це відновлення порушення прав людини», - каже адвокат Андрій Доманський.

Натомість кажуть, самі зацікавлені у якнайшвидшому розгляді справи. Але тільки у присутності третього адвоката.

«Є захисник Гожий, є захисник Доманський, і є захисник Берещенко, які брали участь в апеляційних скаргах та у слідчих діях у СБУ. Однак, чомусь сторона обвинувачення порахувала, що тільки двох треба запросити. Адвокат не повинен ходити до сторони обвинувачення і казати «візьміть мене, дайте мене» і все таке інше. Він повідомив, він взяв участь і є у процесуальних документах. Той, який заходив неодноразово до слідчого ізолятора, до Василя. То як його зараз не викликати до суду? І тому він (Муравицький, - ред.) наполягає на тому, щоб третій захисник був присутній в даному засіданні», - резюмує Доманський.

До розгляду справи житомирського блогера, якого СБУ підозрює у державній зраді та підривній діяльності проти України, повернуться 2-го листопада о 14:30.

Нагадаємо, 28 серпня рішення Житомирського апеляційного суду викликало обурення у прихильників Муравицького.

Як повідомляв Житомир.info, 1 серпня 2017 року в Житомирі СБУ проводила слідчі дії стосовно блогера. Як стало відомо, мова йде про Василя Муравицького  – колишнього місцевого журналіста 1984 р.н., який зараз активно публікує антиукраїнські матеріали та коментує події в Україні для проросійських ЗМІ.  У 2011 році Василь Муравицький, на той час – журналіст інтернет-видання «Журнал Житомира», отримав нагороду від міської влади за І місце в конкурсі «Журналіст року» (номінація «Кращий журналіст друкованих та електронних ЗМІ»). Правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 13 жовтня речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі