Події

За три місяці в Житомирській області на кір захворіли 5 дітей і 1 дорослий, - лабораторний центр

31 October 2017, 16:34

У Житомирській області в період з серпня по жовтень 2017 року зареєстровано 6 випадків кору, четверо хворих не були щеплені.

Про це 31 жовтня повідомив сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«В 2017 році в Україні триває спалах кору, інфекції, що має високу сприйнятливість серед нещеплених осіб. У Житомирській області в період з серпня по жовтень зареєстровано 6 випадків кору, у 4-х захворілих відсутні щеплення. Фахівці обласного лабораторного центру стурбовані можливим подальшим швидким розповсюдженням інфекції, єдиним ефективним засобом попередження якої є вакцинація», - повідомив лабораторний центр.

Завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Лутай у коментарі Житомир.info розповіла, що з числа 6 хворих п’ятеро – це діти.

«Чотири випадки кору зареєстровані у Житомирі: у серпні 2017 року - 3 випадки, у жовтні – один випадок. Крім того, у жовтні на кір захворіли двоє людей з Малинського району. Усього захворіли п'ятеро дітей і один дорослий», - розповіла Тетяна Лутай.

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється, - попереджають фахівці. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

«Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу. Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з’являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає», - йдеться у повідомленні.

При перших симптомах кору слід негайно звернутися до лікаря. Спеціального лікування від кору нема, - повідомляють в лабораторному центрі.

«Найкращий захист від кору  – вакцинація. В області є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК).  Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини», - нагадують фахівці.

За даними держустанови, кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт),  пневмонію,  діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті. Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоров’я жінок – від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Як повідомляв Житомир.info, до травня 2017 року в Житомирській області не було виявлено жодного випадку кору, станом на вереснь - вже три. Місяць тому в управлінні охорони здоров’я Житомирської ОДА переконували, що в області є вакцина проти кору і навіть очікується надходження нової партії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі