Місто

Жителі житомирської двоповерхівки залишають свої квартири через страх, що будинок розвалиться

20 November 2017, 16:24

Жителі двоповерхового будинку, що по вулиці Троянівській у Житомирі, можуть залишитися без даху над головою. Їхній будинок пішов тріщинами, стеля сиплеться, а у стінах з’явилися  щілини. Люди певні: всьому виною порив води, який стався іще на минулому тижні. Останні розповідають: надзвонювали до водоканалу, повідомляли про проблему, однак там зволікали з допомогою.

«Четверо діб вода хлестала у підвал. У нас грунти – льос. Як тільки вода – він перетворюється на сметану, він не тримає. Вона мені каже: у мене три витоки, я посилаю на витоки, після витоків приїду почищу», - розповідає Томаш Ліневич.

«Вони приїхали, вирили яму, нічого там не знайшли, закопали яму та поїхали, не перекриваючи воду. Після чого два дні ще мило з-під низу, підмивало фундамент. Вони приїхали через два дні, перекрили і викачали воду з колодязя, а після цього все», - говорить Ігор Самолюк.

Нині, мешканці будинку з острахом згадують момент, як стіни у прямому сенсі почали тріскатися по швах.

«Ось тут була тріщина маленька. Потім спати стало неможливо, почало все тріщати, мені було дуже страшно», - згадує Анна Носель.

«Ось щілина, а двері мають зачинятися. Ось щілини, багети відійшли, плінтуси з’їхали. Ось видно, де вони мають бути і куди з’їхали. Вчора було заліплено і ось воно на пів сантиметра знову все повідходило. Два роки тому робили ремонт, а що далі з цього вийде я не знаю», - показує Ігор Самолюк.

Побоюючись подальшого руйнування будинку та можливих від цього наслідків, люди виїжджають зі своїх квартир до рідних та друзів.

«З’їхали, а як же? Тут страшно жити – рано чи пізно цей будинок може рухнути і будуть жертви. Страшно тут знаходитись», - зізнається Ігор Самолюк.

В одній із восьми понівечених квартир живе й 89-річна Віра Андріївна. Жінка ділиться: однією з перших заселилась до будинку, мешкає тут вже 57 років. Каже, не може змиритись з думкою, що доведеться звідси переїхати.

«У 1960 році ми переселилась у цей будинок. Я прожила якось так, що намагалась сама себе обслуговувати і кому чим могла допомагала. Хтілося б звичайно й далі жити тут», - ділиться Віра Венгловська.

Обстежити будинок та дати оцінку його технічному стану приїхала міжвідомча комісія на чолі з виконуючим обов’язки начальника управління житлового господарства Андрієм Оніщенком.

«Однозначно будинок потрібно у цьому році, як мінімум, підсилювати. Це вже буде проектне рішення. Чи буде робитися стяжка металевим швелером, може потрібно буде робити шурфи, щоб перевірити, який тут грунт, наскільки він зволожений. Казати, що це відбулося однозначно від того, що тут були витоки води не можна. Будемо робити проект, будемо проводити виконком. Ми будемо вживати ті заходи, щоб у цьому році цей будинок стягнути та запобігти подальшому руйнуванню», - пояснює в. о. начальника управління житлового господарства Андрій Оніщенко.

Зважаючи на безліч нарікань від мешканців будинку саме на працівників водоканалу, роз’яснити ситуацію, приїхав і Андрій Нікітін.

«Я відповідаю тільки за дії своїх працівників і, на жаль, я бачу, що в даному випадку вони не спрацювали оперативно, тому з ними буде окрема розмова. В самому будинку труби каналізаційні, водопровідна в доволі непоганому стані. Що стосується нашої підвідної труби, як ви бачите, вона стара і до того ж сам колодязь був заасфальтований. Для мене це повне безглуздя, тому що це обмежує наш доступ для того, щоб оперативно перекрити водопостачання. Змогли знайти тільки за допомогою приладдя і тільки після цього перекрили», - роз’яснює директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Хто винен у руйнуванні будинку, чи можна його відновити та, зрештою, що робити людям, які вимушені покинути свої домівки? Відповідей на ці запитання представники міської влади поки не мають. Проте, вже надвечір обіцяють зустрітися з ініціативною групою мешканців будинку в міськраді та спільно пропрацювати шляхи вирішення проблеми.

Як повідомляв  Житомир.info, у будинку на вулиці Троянівській у Житомирі утворилися тріщини та обвалюється стеля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі