Влада

Вища рада правосуддя погодила звільнення житомирської судді, яка 7 років тому попалася на хабарі у 2,5 тис. доларів

23 November 2017, 18:36

Вища рада правосуддя 23 листопада 2017 року розглянула матеріали щодо звільнення судді Житомирського районного суду Житомирської області Баренко Сахібжамал з посади у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Про це повідомляє Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Вищої ради правосуддя 23 листопада.

«За результатами розгляду зазначених матеріалів Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Баренко Сахібжамал Гайнулівну з посади судді Житомирського районного суду Житомирської області у відставку», – йдеться у повідомленні.

Піти у відставку суддя Баренко хотіла ще влітку цього року, але тоді Вища рада правосуддя вирішила відкласти розгляд її заяви.

«Вища рада правосуддя відклала розгляд питання про звільнення у відставку Новікова Олега Миколайовича з посади судді Бахмацького районного суду Чернігівської області та Баренко Сахібжамал Гайнулівни з посади судді Житомирського районного суду Житомирської області», – повідомляли на офіційному сайті ради 15 серпня 2017 року.

15 квітня 2016 року Погребищенський районний суд Вінницької області виніс вирок судді Житомирського районного суду Сахібжамал Баренко та визнав її винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України (в редакції закону, що діяв на час вчинення злочину).

Суд призначив Баренко покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави по здійсненню правосуддя на 2 роки та з конфіскацією усього її майна.

Проте, суддя і досі працює у Житомирському районному суд. До прикладу, завтра, 24 листопада вона розглядатиме три справи.

Згідно з матеріалами справи, суддя Житомирського районного суду Баренко Сахібжамал вимагала хабар у розмірі 2,5 тис. доларів за пришвидшення розгляду справи. Кошти передавалися тричі.

«Близько 19 год. 58 хв. 23.04.2010р. ОСОБА_1, виконуючи протиправні вимоги судді ОСОБА_6., знаходячись на вул. Щорса в м. Житомир, передав, а остання, діючи умисно, з корисливих мотивів, одержала першу частину хабара в розмірі 500 доларів США, що за офіційним курсом Національного банку України на той час складало 3962,9 грн., за винесення ухвали про забезпечення позову за заявою ТОВ «Кентавр». Відразу після отримання вказаних коштів, суддя ОСОБА_6. повідомила ОСОБА_1, що винесе вказану ухвалу, яку він може отримати 27.04.2010р.

Одержавши хабара, суддя ОСОБА_6. 26.04.2010р. винесла ухвалу про забезпечення позову ТОВ «Кентавр» та наклала арешт на земельну ділянку, що розташована на хуторі Світин Оліївської сільської ради Житомирського району, копію якої 28.04.2010р. видала ОСОБА_1, та домовилась з ним про зустріч в середині травня 2010 року, після того, як вона детально вивчить матеріали справи.

В подальшому ОСОБА_6 за попередньою домовленістю з ОСОБА_1 зустрілась з ним у своєму службовому кабінеті 11.05.2010р. і зловживаючи владою судді, діючи з корисливих мотивів, висловила йому вимогу про передачу їй остаточної суми хабара в розмірі 2000 доларів США у найближчий час, тобто до проведення судового засідання у справі, яке призначено на 02.06.2010р..

Представник ТОВ «Кентавр» ОСОБА_1 13.05.2010р. о 20 год. 28 хв, виконуючи протиправні вимоги судді Житомирського районного суду ОСОБА_6., в її службовому кабінеті, що по вул. Щорса, 92 в м. Житомир передав, а остання, діючи умисно з корисливих мотивів, одержала другу частину хабара в сумі 900 доларів США, що за офіційним курсом Національного банку України на той час складало 7133,31 грн., за прийняття рішення про задоволення позову ТОВ «Кентавр». При цьому, ОСОБА_6 повідомила, що ОСОБА_1 найближчим часом повинен передати їй третю частину хабара в сумі 1000 доларів США.

Продовжуючи виконувати протиправні вимоги судді ОСОБА_6. щодо давання хабара, ОСОБА_1 18.05.2010р. прибув до її службового кабінету по вул. Щорса, 92 в м. Житомир, де о 12:33 год. передав, а остання, діючи умисно з корисливих мотивів, одержала третю частину хабара в сумі 1000 доларів США, що за офіційним курсом Національного банку України на той час складало 7925,9 грн., за прийняття рішення про задоволення позову ТОВ «Кентавр».

Всього при вищевказаних обставинах суддя Житомирського районного суду Житомирської області ОСОБА_6. одержала як хабар грошові кошти в сумі 2400 доларів США, що за офіційним курсом Національного банку України на той час складало 19022,11 грн., за винесення ухвали про забезпечення позову ТОВ «Кентавр» та прийняття судового рішення про його задоволення.

Відразу після одержання останньої частини хабара в сумі 1000 доларів США суддя ОСОБА_6. була затримана працівниками Управління Служби безпеки України у Житомирській області, а зазначені грошові кошти у неї вилучені», – йдеться у документі.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2010 року житомирська суддя попалася на хабарі у розмірі 2,5 тисяч доларів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі