Культура

Житомирський музей космонавтики збирає гроші, щоб викупити раритетні експонати: значки, марки та листівки

28 November 2017, 17:20

Житомирський музей імені С. П. Корольова спільно з Асоціацією музеїв космонавтики збирає гроші, щоб викупити колекцію раритетних значків, поштових листівок та марок з космічною тематикою.

Як і чому з’явилась така ідея, ділиться голова Асоціації музеїв космонавтики - Михайло Псюк.

«Кілька колекціонерів, які роками збирали унікальні колекції значків, марок, конвертів на космічну тематику, які охоплюють період десятків років, початку космічної ери, колекційні значки Радянського періоду, з 1957 року, людина їх збирала. Там ще є марки, конверти і сірнички невеличкі. Вони звернулись до музею, але подарувати не можуть, тому що це для них значні кошти», - розповідає голова Асоціації музеїв космонавтики України Михайло Псюк.

А саме – 32 тисячі гривень. У стільки оцінили близько тисячі унікальних та історично цінних для музею космонавтики експонатів. Михайло Псюк переконаний: якщо їх не викупити зараз – вони знову потраплять у приватні колекції, побачити які зможуть лише обрані. У музеї ж, каже, колекція стане безцінним надбанням, а подекуди й справжнім відкриттям для любителів та дослідників історії космонавтики.

«Перш за все - це поповнення національної колекції, це державний музейний фонд. Якщо ми зараз не викупимо цю колекцію, ця колекція піде далі у приватні руки, і, можливо, вже ніколи її не побачать у широкому загалі наші нащадки. Ми хочемо викупити, щоб колекція зберігалась у музеї, щоб кожен бажаючий міг прийти у фонди музею, ознайомитись. Тому що це відображення величезного пласту культури: як художники, митці  бачили космічну еру та відображали її художніми засобами», - зазначає голова Асоціації музеїв космонавтики України.

Тих, хто хоче допомогти поповнити скарбничку музею космонавтики, Михайло Псюк закликає зайти на платформу Велика Ідея, знайти у розділі Спільнокошт «космічний» проект та фондувати кілька гривень. Збір коштів на платформі триватиме до кінця грудня. Наразі ж до проекту вже долучилось близько півсотні доброчинців, завдяки яким на рахунку проекту з’явилось більше 14 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі