Суспільство

Юні житомирські лісівники одні з перших в Україні спробували вирощувати дерева, з яких добувають біоетанол

12 December 2017, 17:42

Близько 200 саджанців павловнії (адамове або драконове дерево) перебуває на дорощенні у Житомирському базовому розсаднику. Це дерево унікальне тим, що має найбільший у світі потенціал росту і найкраще підходить для виробництва біоетанолу. Павловнія росте 8-9 років, за цей час її висота сягне 20 метрів, а діаметр стовбура – до метра.

Про це Житомир.info розповіли у Житомирському ОУЛМГ.

«Батьківщина цього дерева Китай, однак житомирські лісівники «ризикнули» і спробували виростити павловнію на нашій території. Сіянці сьогодні перебувають у процесі дорощування. Знадобиться ще 2 роки, щоб мати змогу висадити дерево у відкритий ґрунт. Унікальність дорощування полягає у тому, що цим фактично займаються учні Левківського шкільного лісництва. Діти самостійно висіяли павловнію і отримали перші ростки», - розповідають лісівники.

Павловнія має надвластивості:

у дерева надзвичайно висока температура спалаху, тобто воно фактично не горить і є пожежостійким;

у нього немає на нашій території природних шкідників, деревина містить таніни, завдяки яким майже не ушкоджується комахами;

це надлегка деревина, яка добре обробляється і завдяки низькій вологості має чудові акустичні показники;

коренева система павловнії добре тримає ґрунт, а отже запобігає ерозії і сприяє відновленню ґрунтів.

«Листя цього дерева містить до 22% білків, кормова цінність зеленої маси павловнії прирівнюється до бобових. До прикладу, схожі характеристики має люцерна та конюшина. А ще листя павловнії використовують у приготуванні салатів. Проте, найбільша цінність дерева в його енергетичності. Павловнію ще називають «дерево-нафтова свердловина». Вчені вважають, що це найбільш перспективне дерево сьогодення, з якого добуватимуть біоетанол. Останній активно додають до пального у багатьох країнах Європи, адже завдяки саме цій добавці суттєво зменшуються викиди в атмосферу. І поки світові «світила» шукають, як вирішити енергетичну кризу за рахунок етанолу, саме житомирські юні лісівники, одними із перших на Україні, почали експериментувати із Адамовим деревом», - наголосили у прес-службі ЖОУЛМГ.




Фото надане житомирськими лісниками

Як повідомляв Житомир.info, голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич 23 лютого 2017 року підписав меморандум про реалізацію інвестиційного проекту на 120 мільйонів євро та створення підприємства з виробництва біоетанолу.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лісівники біоетанол 
Матеріали по темі