Економіка

Сергій Сухомлин: Бюджет розвитку – менше 10% від суми бюджету Житомира, а резервний фонд – в 10 разів більший

19 December 2017, 17:32

Затверджений на наступний рік бюджет розвитку міста становить менше 10% від суми бюджету, але резервний фонд на 2018 рік збільшений в 10 разів.

Про це під час брифінгу 19 грудня повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Сума бюджету на 2018 рік – більше 2,8 мільярди гривень, з них лише близько 200 млн грн – бюджет розвитку, менше 10%. Тобто, більше 90% бюджету ми витрачаємо на утримання, соціальну сферу, дошкільну освіту та інше... На 2018 рік ми сформували резервний фонд в розмірі 20 мільйонів гривень, цього року він був 2 мільйони. Бюджет розвитку залишається поки що достатньо не великий, але в цьому році буде, я думаю, достатньо велика субвенція у вигляді грошей фонду регіонального розвитку (ДФРР) місту Житомиру. Ще необхідно буде попрацювати з депутатами Верховної Ради по виділенню коштів з фонду соціально-економічного розвитку. Це той фонд, на який має вплив Кабінет міністрів та депутати Верховної Ради. Цього року ми отримали з нього близько 30 мільйонів, в наступному році є шанс отримати не меншу суму. І ще ми тут фактично не закладали кошти від приватизації. Вчора на сесії був проголосований перелік об’єктів, які можуть бути приватизовані, ті підприємці, які подадуть заявки до 1 березня, підуть по системі викупу приміщень, інші будемо виставляти на приватизацію через систему ProZorro. Я думаю, що в подальшому ми вийдемо і на проведення конкурсів по оренді через систему ProZorro», - сказав Сергій Сухомлин.

Голова бюджетної комісії, депутат від Блоку Петра Порошенка Юрій Мойсеєв зауважив, що прийнятий бюджет змушує «займатися адмініструванням», щоб збільшити суму коштів бюджету розвитку.

«У нас є серйозний ресурс по надходженню ПДФО, це мова про працевлаштованих людей, бо у нас дуже багато людей, які працюють, але не оформлені. У нас є потужний ресурс в контексті податку на землю і орендної плати за землю, бо дуже багато землі, яка використовується і за яку не платиться. Є потужний ресурс і по сплаті акцизу. Тобто, там є куди рухатись і з чим працювати. Ми вже провели інвентаризацію по землі і розуміємо де яка земля у нас є не використана, за яку не платиться. Чекати, що у нас буде працювати податкова так, як вона повинна працювати, не варто. Тому міська рада десь повинна брати на себе ці повноваження. Це буде рік адміністрування і роботи з нашим бізнесом, бо чекати, що у нашого бізнесу «заграє совість» і всі будуть платити – поки такої можливості у нас немає», - сказав Юрій Мойсеєв.

За словами керівника департаменту бюджету та фінансів, ресурс видатків бюджету розвитку становить 240,5 млн грн.

«При складанні проекту ми передбачили 127,5 млн грн. Це видатки на забезпечення оплати всіх проектів бюджету участі – 12 млн грн, повернення кредиту НЕФКО (на утеплення бюджетних установ) – 9,5 млн грн, виконання гарантійних зобов’язань по кредиту НЕФКО та ЄБРР (кредити теплокомуненерго) – 4,6 млн грн. Ми передбачили видатки на утримання футбольного клубу «Полісся» - 3 млн грн, а область планує нам надати 1,7 млн грн на цей напрямок. Крім того, ми врахували придбання автобусів для ТУУ – 64 млн грн. Також передбачене всіпвіфансування трьох об’єктів з метою отримання коштів з ДФРР: реконструкція гімназії №3 – 10 млн грн, будівництво ЦНАПу (майдан Перемоги, 10) – 10 млн грн, реконструкція стадіону «Спартак» - 10 млн грн. Для впровадження медичної реформи передбачено 3 млн грн для управління охорони здоров’я. Для закладів освіти – 200 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації по необхідним капітальним ремонтам цих закладів. Планується надати субвенцію обласному бюджету на створення відділення гемодіалізув сумі 1 млн грн. Нерозподілений ресурс бюджету розвитку буде затверджений вже при більш детальному розгляді програми соціально-економічного розвитку, міських цільових програм десь на початку наступного бюджетного року», - повідомила в.о. директора фіндепартаменту Діна Прохорчук.

Коментар мера Житомира про бюджет розвитку дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 18 грудня депутати затвердили міський бюджет на 2018 рік в розмірі 2,8 млрд грн. та перелік з 239 об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації в наступному році.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сухомлин бюджет мойсєєв  
Матеріали по темі