Події

На подвір’ї у Бердичеві чоловік виявив хвору на сказ лисицю

18 January 2018, 10:15

Термінове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії було скликане 17 січня 2018 року в приміщенні міської ради через дуже серйозну проблему, що виникла в Бердичеві.

Про це пише сайт Ріо Бердичів.

«На розгляд членів комісії надійшов лист від начальника Бердичівського районного головного управління Держпродспоживслужби Житомирської області Валерія Бикова про те, що на території міста виявлено захворювання лисиці на сказ… Даний інцидент трапився 15 січня. До лікарні близько 15-ї години дня звернувся житель приватного будинку по вулиці Генерала Горбатого, який виявив в себе на подвір’ї труп лисиці. Тварина лежала мертвою у нього в дворі і сказати точно, коли вона сюди потрапила і що з нею трапилося, чоловік достеменно не зміг, але припустив, що лисиця зчепилася з його собакою, внаслідок чого й загинула… 16 січня було отримано експертний висновок про те, що в доставлених зразках лисиці виявлено підозру на сказ. Згідно діючої інструкції по боротьбі зі сказом і скликали надзвичайну комісію, щоб затвердити заходи і накласти 2-місячний карантинний режим на територію, де було виявлено хвору тварину», - йдеться у повідомленні.

На сьогоднішній день попередньо лікарі ветеринарної медицини після встановленого діагнозу опитали господаря і вияснили, що його собака не була щеплена проти сказу, тому довелось проводити вимушену вакцинацію в той же день.

«Загалом, як зазначає Валерій Биков, протягом 2017 року на території Бердичева було щеплено проти сказу всього 1170 голів свійських тварин, в тому числі велику рогату худобу – 50 голів, собак – 1050 голів, котів – 70 голів. З початку цього року було проведено щеплення 13-м тваринам: собак – 9, котів – 4. Ситуація зі сказом, як пояснює фахівець, в Україні загалом і в Житомирській області окремо є дуже напруженою і складною. В Бердичівському районі минулого року був зареєстрований 1 випадок захворювання тварини на сказ в селі Райки, а в цьому році теж 1 випадок в селі Малі Гадомці. Стосовно чоловіка, що виявив загиблого лиса на своїх угіддях, то він був оглянутий лікарем і показань для його профілактичного щеплення немає. Цей лис людей не встиг вкусити і лікування нікому не призначено», - зазначається на сайті.

Головний лікар ЦМЛ Лариса Бабікова зазначила, що вакцини, закупленої для щеплення людей в кінці минулого року, є в достатній кількості. Нині для тварин в Бердичів і район було доставлено 1300 доз вакцини для профілактики сказу.

Як повідомляв Житомир.info, 19 листопада 2017 року в Баранівці на подвір'я місцевого жителя забігла лисиця і накинулась на собаку. Лисицю застрелили, а експертиза підтвердила, що тварина була хвора на сказ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бердичів лисиця сказ комісія 
Матеріали по темі