Місто

Житомирський дослідник знайшов місце, де колись стояв будинок бабусі Володимира Висоцького

25 January 2018, 11:37

На перехресті вулиць Покровської та Грушевського в Житомирі, неподалік обласної бібліотеки для юнацтва, стояв будинок, в якому жили предки всесвітньо відомого барда й актора Володимира Висоцького.

Про це 25 січня написав у соцмережі житомирський журналіст Сергій Бовкун.

«25 січня - 80 років від дня народження Володимира Семеновича Висоцького. А чи знають житомиряни, що рід легендарного співака і артиста походить із Житомира? Тут жили його прадід і прабабуся - Овсій Бронштейн і Раїса Райх. А на перехресті вулиць Котовського і Щорса ще років 20 тому стояв будинок, в якому в 1891 році народилася бабуся Висоцького - Дебора Бронштейн», - написав журналіст.

Дані про це він дізнався від співробітника Житомирського обласного архіву Руслана Кондратюка, - розповів Сергій Бовкун Житомир.info.

«Документи, які підтверджують те, що корені родоводу знаменитого співака походять з Житомира, знайшов свого часу житомирський дослідник, науковий співробітник Державного архіву Житомирської області Руслан Кондратюк. З родоводу Висоцького було відомо, що в Житомирі народилася його бабця – Дебора Бронштейн (син якої, Семен, став батьком співака). Але точне місце народження Дебори залишалося невідомим. Встановити його вдалося саме через єврейське походження родини», - розповів сайту Сергій Бовкун. А конкретно — завдяки особливостям єврейських метричних книжок.

«Якщо в православних церковних книгах не вказувалося, де живуть батьки охрещеного, то у єврейських документах це було обов’язковою нормою. Таким чином вдалося віднайти будинок, де народилася бабця Володимира Висоцького. Це був одноповерховий єврейський «громадський дім» у колишній садибі місцевого предводителя дворянства Андрія Аршенєвського. В цьому домі мешкали кілька єврейських сімей — в тому числі й родина Бронштейнів, у якій в 1891 році народилася дівчинка Дебора», - цитує журналіст дослідника Руслана Кондратюка.

Той дім, обкладений плиткою, добре пам'ятають люди старшого покоління —в радянські часи це був міліцейський гуртожиток. Нині це перехрестя вулиць Грушевського та Покровської.

«Головна будівля садиби Аршенєвського чудово збереглася – там нині розташована обласна юнацька бібліотека. А ось будиночок, де мешкали предки Висоцького і де народилася його бабуся, близько 20 років тому знесли. Адже тоді ще не було відомо про історичну цінність тієї споруди...», - розповів Руслан Кондратюк. Зараз на цьому місці — лише пустир.

Нагадаємо, напередодні дня народження Висоцького в студії Житомир.info побував актор, режисер, музикант та один з кращих інтерпретаторів пісень відомого барда Дмитро Макляков. Він розповів про концерт, присвячений 80-річчю Володимира Висоцького.

Житомир.info

Місце біля юнацької бібліотеки в Житомирі, де колись стояв будинок діда й баби Володимира Висоцького. Фото Сергія Бовкуна

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Висоцький бард рід родовід предок  
Матеріали по темі