Місто

З нового навчального року в Житомирі припиняють набір учнів до трьох НВК

26 January 2018, 16:39

Житомиряни обговорюють закриття навчально-виховних комплексів, де діти виховуються з ясельного віку по 3 клас.

Про це Житомир.info написали батьки вихованців гуманітарної гімназії №1, куди йдуть учні після 3 класу в НВК №34 «Гармонія».

«Після нового року ходять новини серед батьків учнів гуманітарної гімназії №1 на вулиці Вітрука,55 про те, що набору на новий навчальний рік вже не буде у зв’язку з закриттям школи. Невідомо, коли це саме станеться і чи довчаться учні, що вже там навчаються, але та ж сама ситуація відбувається з НВК № 34 «Гармонія» - закладом, що знаходиться поряд і з яким у гімназії тісні стосунки, підкріплені передачею на навчання учнів після 3-го класу(…). Хотілося б отримати відповідь від влади, на якій підставі учні мають шукати собі нові навчальні заклади», - йдеться в електронному листі, що надійшов на адресу сайту 25 січня.

26 січня на сайті Житомирської міської ради з’явилася відповідь стосовно закриття НВК. У публікації під назвою «У НВК № 25, 34, 65 відкриють ясельні та дошкільні групи» йдеться про те, що з 1 вересня 2018 року в Житомирі призупиняють набір учнів до перших класів навчально-виховних комплексів № 25, 34 та 65.

У мерії пояснюють: навчально-виховні комплекси як заклади були створені наприкінці 90-х років, коли садочки закривалися через відсутність дітей. Були ліквідовані пристосовані заклади та ряд ясел-садків відомчого підпорядкування. Приміщення руйнувалися та занепадали. З метою недопущення такої участі закладів комунальної власності влада міста вирішила зберегти будівлі ясел-садків і помістити туди учнів 1-4 класів, оскільки шкільні класи були перевантажені. У вільних приміщеннях ясел-садків були розміщені учні початкових класів та були утворені навчально-виховні комплекси.

Наразі демографічна ситуація докорінно змінилася, - йдеться у публікації. Функціонуючі дошкільні навчальні заклади перевантажені дітьми понад норму на 50%. На 100 місцях в закладах дошкільної освіти міста виховується 150 дітей. Окремі заклади і навчально-виховні комплекси перевантажені дітьми вдвічі. На черзі для влаштування дітей до ясел-садків у місті перебуває майже 500 дітей.

«Все це веде до невдоволення батьків та соціальної напруги. Тому з метою збільшення чисельності місць у закладах дошкільної освіти, враховуючи потребу населення міста, прийнято рішення про призупинення набору до 1-х класів навчально-виховних комплексів № 25, 34, 65 та відкриття у вивільнених приміщеннях ясельних та дошкільних груп», - повідомляє мерія.

Нагадаємо, в Житомирі є 6 НВК, з них у 5 виховується менше дітей, ніж передбачено нормами - вочевидь, саме через заняття чистини приміщень шкільними класами. Єдиний НВК № 65 «Родина», розташований на вул. Покровській, 129А, переповнений більш як удвічі: при нормативній наповнюваності 100 дітей фактично виховується 212.

Адреси НВК, які планують реорганізувати:

  • Житомирський навчально-виховний комплекс № 25 - вул. Бориса Тена, 84 (нормативна наповнюваність – 321, наявна кількість дітей – 156).
  • Житомирський навчально-виховний комплекс № 34 «Гармонія» - проїзд Юрія Кондратюка, 13: нормативна наповнюваність - 200, кількість дітей - 187.
  • Житомирський навчально-виховний комплекс № 65 «Родина» - Покровська, 129а. Нормативна наповнюваність - 100, кількість дітей - 212.

Станом на 26 січня Житомир.info не вдалося з’ясувати у посадовців мерії, куди дінуться вчителі 1-3 класів реорганізованих НВК.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 6 грудня 2017 року більшість житомирських дитсадків переповнені, але є й такі, де кількість дітей менша від запланованої. Інтерактивну карту наповненості дитсадків Житомира дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитсадок садочок ясла НВК  
Матеріали по темі