Місто

Наскільки гострою є проблема булінгу в житомирських навчальних закладах? Анонс програми «Діалоги»

1 February 2018, 16:33

«Я не хочу йти до школи» - скільки разів батьки житомирських школярів чули цю фразу? Скільки разів не звертали уваги на настрій дитини і вважали, що причиною небажання йти на навчання є лінощі чи «запалення хитрості»?

Дорослі живуть у своєму світі, який вимірюється числами – у робочих годинах, валюті, відсотках і, як правило, батьки дізнаються про насильство в школі тоді, коли дитину вже необхідно переводити до іншої школи.

Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг. Булінг - це цькування однієї дитини іншою, агресивне переслідування, яке часто поширене в школах. Щоб з’ясувати наскільки ця проблема є актуальною в житомирських навчальних закладах, ми звернулись до начальника відділу ювенальної превенції Наталії Гончарук.

«Коли ми почали ходити по навчальних закладах і почали про це розповідати, то деяким дітям це було в новинку. Деякі діти були дуже і дуже здивовані, і дивились на дану ситуацію трішки по-іншому. Вони починали розуміти, що це вже якийсь прояв насильства, що за це є відповідальність. Я щиро сподіваюсь, що хтось переосмислив ці речі», - розповідає начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП України в Житомирській області Наталія Гончарук.

Фахівці додають: помітивши ознаки цькування дитини дуже важливо їй допомогти.

«В першу чергу, якщо батьки помітили, що їх дитина стала жертвою такого насильства, то не варто думати, що проблема сама по собі вирішиться. Треба діяти. Звернутись до адміністрації навчального закладу, до класного керівника, обговорити цю ситуацію, не потрібно самостійно з’ясовувати стосунки із кривдником. По можливості залучити працівника поліції, тієї самої ювенальної, і проводити в подальшому роботу з кривдником, його батьками і педагогічним колективом», - радить Наталія Гончарук.

Як виявити ознаки того, що дитина стала жертвою цькування, як реагувати на психологічне та фізичне насильство в школі та як йому протидіяти - усе це обговоримо у прямому ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info із депутатом обласної ради Оленою Галагузою.

Початок ефіру о 18:30.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Діалоги Галагуза Гончарук булінг  
Матеріали по темі