Місто

​У Житомирському міському відділі з питань пробації обвинуваченим допомагають виправитися

2 February 2018, 15:30

У Житомирському міському відділі пробації обвинувачені та засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, отримують другий шанс на життя. Щоб останні не вчиняли повторних правопорушень, тут їм допомагають психологічно, сприяють працевлаштуванню та навіть залучають до навчання. Як у випадку з 17-річним Ярославом. Хлопець розповідає: за крадіжку міг загриміти за грати, проте обійшлося випробувальним терміном. Вже близько року неповнолітній на пробації і за цей час, каже, багато чого змінилося.

«У 16 років у мене був знайомий, який потягнув мене на злочин. Крадіжка зі зломом. Я покаявся після того, я знав, що зробив неправильно, бо був у стані алкогольного сп’яніння. Після цього була судимість, мені дали випробувальний термін на 1 рік. Зараз я ходжу сюди на тренінги, ми займаємось і вчимо, як потрібно діяти у різних ситуаціях, уникати спілкування з різними людьми, які можуть тебе підбити на це. Зараз я навчаюсь у 15 училищі, у мене зараз все добре, я отримую стипендію, у мене нормальні друзі, які мене підтримують», - розповідає неповнолітній Ярослав, який зараз перебуває на обліку пробації.


На сьогодні в установі перебуває більше 2 тисяч, з яких близько півсотні неповнолітніх. За словами працівників міського відділу з питань пробації, головне завдання їхньої служби – скерувати людей на виправлення та врешті дати можливість змінитись, не перебуваючи в місцях позбавлення волі.

«Запобігання повторним злочинам, забезпечення безпеки суспільства від злочинності. Звичайно, проведення соціально-виховної та психологічної роботи з підобліковими служби пробації», - зауважує начальник Житомирського міського відділу з питань пробації Анатолій Бобриньов.

«Програми: будуємо майбутнє разом, управління гнівом, вчимося керувати емоціями. Працюємо індивідуально з кожним підлітком, щоб вони не вчиняли нових злочинів та стали на шлях виправлення», - додає начальник сектора ювенальної пробації м. Житомира Катерина Камлук.

До соціально-виховної роботи з підопічними служби пробації долучаються й деякі громадські організації, представників яких називають волонтерами пробації. Один з таких волонтерів – Олексій. Чоловік розповідає: легко знаходить спільну мову з підопічними, позаяк і сам колись оступився: сидів у тюрмі, вживав наркотики, аж поки не усвідомив: якщо нічого не змінить у своєму житті, життя, власне, й не буде.

«Алкоголь з 10 років, травка з 12 і 20 років ін’єкційного вживання наркотиків. Потрапив у київську наркологію, там познайомився з нашим директором, і він мене запросив на реабілітацію», - ділиться волонтер пробації Олексій Власов.

Своїм прикладом, каже Олексій, показує підопічним служби пробації, що вибір є завжди, головне зробити його правильно.

«У мене є мама, брат, зараз я з ними у дуже гарних відносинах. До цього стосунки були зруйновані повністю. Зараз усе відновлюється, моя мама почала по-новому жити, вона почала посміхатися», - зізнається волонтер пробації.

За офіційними даними, впродовж 2017 року по обліках уповноважених органів з питань пробації Житомирської області пройшло понад 6 тисяч осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пробація обвинувачений покарання  
Матеріали по темі