Економіка

Концерн РРТ побудував експериментальну цифрову мережу від Борисполя до Житомира

15 April 2008, 08:28
У рамках переходу України з аналогового на цифрове телебачення Концерн РРТ побудував експериментальну цифрову мережу у 17 та 18 зонах покриття, від Борисполя до Житомира. Незабаром вона має запрацювати. Заплановані численні дослідження, які мають показати, як розвивати цифрову мережу в Україні саме з технічної точки зору. Про перспективи розвитку цифрового телебачення в Україні кореспондент «ТК» розмовляв з віце-президентом Концерну РРТ Олександром Півнюком.

Кор.: Що за мережу побудував Концерн і коли вона запрацює?

Півнюк: Є Постанова Кабінету Міністрів, згідно якої ми побудували цифрову мережу. Розпорядником коштів є Адміністрація зв\'язку України, а отримувачем коштів є Концерн РРТ. Ми оголосили тендер, його виграло НВО «Квант-Ефір». Разом з цим відомим постачальником трансляційного обладнання Концерн побудував сегменти двох зон цифрової мережі. Ми сподіваємось, що найближчим часом в її межах проведемо експеримент. Мережа в робочому стані, повністю відповідає нормам цифрового телебачення, але далі потрібно досліджувати. Кор.: Що саме КРРТ буде досліджувати? Півнюк: Дослідження нам дасть розуміння того, як все це далі будувати: можливо, не варто будувати одразу всі синхронні зони, а зосередитись спочатку на будівництві у тих точках, де зосереджене мовлення аналогове, поставити передавачі цифрові, а потім дозакривати до 100-відсоткового покриття синхронної зони. КРРТ проводитиме цей експеримент, для того, щоб чітко зрозуміти , як нам це все будувати. Побудовані сегменти двоз зон покривають територію від Борисполя до Житомира. Головне завдання експерименту якраз дослідити, чи можуть синхронно працювати передавачі, чи не будуть заважати роботі один одного. Питання синхронізації, доставки сигналів, є багато технічних питань, які мають бути досліджені упродовж двох місяців. Також відпрацьовуються гібридні системи роздачі сигналу: від радіорелейних ліній подача до оптово-волоконних. Кор.: В які гроші обійшовся цей проект? Півнюк: Концерну було виділено 9 мільйонів 350 тисяч гривень. Ми оголосили торги під ці гроші. Переможець тендеру обладнав мережу за 7 мільйонів 955 тисяч. Ми вважаємо, що по-господарськи розпорядилися державними грошима, ще й зекономили. Під час проведення тендеру було 35 ступнів зниження ціни. Було 5 учасників. Одна компанія бралась виконати цей об»єм робіт за 12 мільйонів гривень, але врешті-решт тендер виявив компанію, яка якісно виконала роботу та ще й за прийнятні гроші. Кор.: Чому не розпочинаєте дослідження збудованого ? Півнюк: Ми чекаємо ініціативи від Національної ради з тим, щоб вона звернулась до Укрчастотнагляду, ми чекаємо ініціативи від Адміністрації зв»язку з тим, щоб нам дозволили провести це дослідження. Концерн має визначити електромагнітну сумісність наших частот з іншими, щоб наш цифровий сигнал не заважав іншим джерелам випромінювання, які є в 17 та 18 зонах.

Кор.: На який стандарт цифрового мовлення розрахована мережа: MPEG-2 чи MPEG-4?

Півнюк: Мережа може працювати як в MPEG-2, так і в MPEG-4. Зробили так спеціально, адже у нас Національна рада своїми рішеннями передбачає обидва стандарти.Кор.: А як Ви особисто вважаєте? В якому стандарті має розвиватись цифрове телебачення в Україні?Півнюк: Це – не наше питання. Це – в компетенції Національної ради, Адміністрації звязку.Нехай вони вирішують, виходячи з ринкових реалій, в якому стандарті розвивати «цифру». Нехай вони вирішують, що економніше, що якісніше. З технічної точки зору, я вважаю, що Україна має розвивати лише MPEG-4. Ми часто порівнюємо Україну чи то із західними сусідами, чи з Росією. Так от Росія на законодавчому рівні ухвалила MPEG-4. Якщо зараз у Києві 4 передавачі транслюють 20 телевізійних програм у стандарті MPEG-2, то у MPEG-4 можна було б транслювати до 40 програм. За таких умов цифрове телебачення у Києві уже конкурувало б з усіма операторами кабельного телебачення. Понад те, не тільки конкурувало б, а випереджало б кабельників, адже 40 програм транслювалося б у відмінній якості. А взагалі для того, щоб грунтовно розмірковувати про стандарти, сет-топ-бокси, захист соціально вразливих верств населення, треба мати узгоджену Державну програму розвитку цифрового телебачення в Україні.

Кор.: До речі, про програму. Одні підтримують варіант Мінтрансзв»язку, інші Нацраду. Який варіант Вам ближчий?

Півнюк: Казати, що ця програма погана, а ця є добра недоречно. Наразі немає що обговорювати. Ті варіанти не узгоджені всіма зацікавленими відомствами. Треба спочатку ухвалити програму і узгодити між усіма зацікавленими відомствами, зокрема: Адміністрацією зв\'язку, НКРЗ, Держкомтелерадіо, Національною радою з питань телебачення та радіомовлення. Це ті - чотири кити, які мають визначити правила гри, хто має будувати цифрове телебачення в державі, хто буде оператором мережі, як ліцензуватись, як розбудовувати цифрові зони, якою має бути стратегія розвитку цифрового телебачення. Не може бути Адміністрація зв\'язку окремо від Національної ради. Повинна бути спільна праця.Коли будуть визначені правила гри, лише тоді ми починаємо розробляти бізнес-плани, не тільки Концерн, а всі, хто буде причетним до ринку цифрового телебачення: є провайдери, є оператори зв\'язку, є ТРК.

Кор.: Коли можна очікувати на програму?

Півнюк: Програма має бути ухвалена до осені з тим, щоб визначитись з фінансуванням і провести відповідні кошти окремим рядком у бюджеті на наступний рік. Лише тоді можна очікувати на стрімкий ривок держави у розвитку цифрового телебачення.

Кор.: Оглядачі медійних ринків часто говорять про високу середню зношеність веж і обладнання КРРТ, приблизно на рівні 50 відсотків. Чи осилить КРРТ розвиток цифрового телебачення в державі?

Півнюк: Не можна сказати, що, наприклад, по лікарні середня температура - 36,6. Я не хотів би говорити про відсоток середньої зношеності обладнання. Не знаю, звідки беруться цифри, що середня зношеність веж концерну - близько 50 відсотків. КРРТ - один із найпотужніших операторів, який має у своєму складі понад 500 опор, з яких ведеться трансляція, роздача сигналів. Це є потужна інфраструктура, на базі якої можна і необхідно будувати інфраструктуру для розгортання в державі цифрового телебачення.

Кор.: А скільки веж треба буде добудувати, щоб отримати в результаті якісний сигнал по всій Україні?

Півнюк: Один говорить про одну кількість веж, другий – про іншу. Треба виходити з того чи іншого варіанту розвитку цифрового телебачення. От, коли у нас буде ухвалена Програма розвитку, лише тоді, прорахувавші всі нюанси, ми зможемо вийти на необхідну кількість веж для добудови. Чи ми будемо будувати під фіксований прийом, чи під мобільний, чи це буде портативний прийом лише вждовж автострад, а всередині зон буде фіксований прийом – це можна буде достеменно сказати лише після підбиття підсумків експеримету та ухвалення Державної програми розвитку цифрового телебачення.

Кор.: Цифрове телебачення це - нова техніка і переоснащення передавального обладнання, системи роздачі сигналу потребують заміни усього аналогового обладнання. Як ми знаємо, до 2015 року Україна має повністю вимкнути аналогові передавачі і перейти на цифрове телебачення. Хто платитиме за нове обладнання та скільки потрібно цифрових передавачів?

Півнюк: На сьогодні в Києві працює чотири цифрових передавачі. А треба буде замінити тисячі й тисячі передавачів. Хто їх буде міняти, кому вони будуть належати, ми не знаємо. Ми розуміємо лише, що має бути якийсь сегмент державної мережі, буде й якийсь сегмент мережі комерційної. І це нормально, і це зрозуміло. Але все це має бути закладене до Державної програми.У нас зараз багато аналогових загальнонаціональних мереж, які є комерційними. Це є приватні компанії, що фінансуються не за бюджетні гроші, і належать тим чи іншим власникам, фізичним чи юридичним особам. І КРРТ надає їм послуги, вони приходять в Концерн, тому що лише у нас така потужна інфраструктура. На цій інфраструктурі і має розгортатись цифрове телебачення. Зрозуміло одне, потрібна стовідсоткова заміна нинішнього аналогового обладнання. Деякі передавачі, можливо, можна буде доопрацювати, а решту треба міняти, оскільки цифрова технологія абсолютно відмінна від аналогової. Ми зацікавлені, щоб робота КРРТ з впровадження цифрового телебачення не була марною. Від нас залежить: прорахувати висоти, раціональне розміщення антен. До речі, парк передавальних антен при переході на «цифру» мало змінюватиметься. Просто потрібно буде ще якусь кількість антен додавати, ще якусь кількість опор добудовувати. Ми розуміємо, що цифрове телебачення потребує додаткових вкладень особливо у побудову додаткових споруд (антенно-вежових, висотних). Без Державної програми впровадження цифрового телебачення ми обійтися не зможемо.І ще варто пам»ятати, до 2015 року багато технологій зміниться. Державна програма розвитку цифрового телебачення повинна, насамперед, визначити принципи удосконалення чинної нині інфраструктури, в першу чергу, для державного мовлення, а далі це відкриє шлях для комерційних компаній.

Кор.: Як очікує Нацрада, спочатку цифрове телебачення навесні має запрацювати у прикордонних Сумській, Закарпатській та Одеській областях. Як Ви оцінюєте хід робіт в цих регіонах?

Півнюк: Процес пішов, ідуть розрахунки, іде підготовка до проектування, готуються об»єкти. Час дуже швидко збігає, а ще треба дуже багато зробити. Будемо сподіватись, що вдасться «запустити цифру» навесні, як і очікується. Я не прихильник, щоб рапортувати: наприклад, до першого січня чи до Дня захисту дітей зробити там цифрове телебачення. Є питання, які можуть виникнути по ходу впровадження. Ми зараз проводимо експеримент, виходячи з його підсумків, ми,можливо, побачимо якісь нові проблеми для цих областей. Я не виключаю, що може виникнути необхідність щось змінювати і, можливо, терміни доведеться переносити.

Кор.: Останнім часом багато розмов про те, кому має бути підпорядкований КРРТ…

Півнюк: Це - питання органів державної влади. Це - не питання концерну. У КРРТ- свої завдання і він їх виконує і буде виконувати, незалежно кому він підпорядковується. Я не збираюсь навіть коментувати це питання.

З Олександром Півнюком розмовляв Сергій Собуцький.

Концерн РРТ створений у1972 році. У його підпорядкуванні практично вся мережа теле- і радіотрансляції в Україні. Замовниками послуг Концерну РРТ є національні, регіональні, обласні, незалежні комерційні, міжнародні телерадіокомпанії і підприємства зв\'язку.



Источник:
Укр ДВБ Форум
http://tv.net.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі