Місто

​Дивні дзвінки від житомирян у поліцію: навіщо валідатори і куди зникають сторінки з бібліотечних книжок

9 February 2018, 11:17

Допомогти зняти з дерева дитячий м’яч, зробити так, щоби з книжок у бібліотеці перестали зникати сторінки, дізнатися, хто спостерігає за людиною із дзеркала – з такими дивними проханнями звертаються до патрульних поліцейських житомиряни.

Про ці та інші цікаві дзвінки на спецлінію «102» і про те, як на них реагують копи, у прямому ефірі «Теми дня» на Житомир.info 8 лютого розповів речник патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

«Бувають випадки комічні. До прикладу, дзвінки на лінію "102" про те, що в бібліотеці з книжок зникають сторінки – що робити? Це виклик, який реєструє оператор лінії "102". Навіщо туди їхати поліцейському? Дуже часто поліцейські фотографують ці картки, щоби були якісь міри реагування. Наприклад, щоби оператор пояснював громадянину, що в цій ситуації допомога патрульного поліцейського непотрібна. Можливо, не варто викликати патрульних поліцейських, коли людині здається, що хтось живе в дзеркалі… Різні виклики. Замість того, щоби здійснювати патрулювання та якось реагувати на правопорушення водіїв, патрульні витрачають службовий час на те, щоби пояснити бабусі, «навіщо нам ці валідатори». Люди дзвонять і хочуть отримати консультацію від поліцейського з будь-якого питання. Десь прорвало трубу на Смолянці – телефонують, кажуть, з-під люку вода тече. Або замість того, щоби викликати службу газу, викликають нас, бо ми завжди приїдемо. Ми приїжджаємо першими, ми реагуємо на всі дзвінки, можливо, інші служби не хочуть реагувати», – каже Іванюк.

За його словами, патрульні поліцейські повинні реагувати на всі повідомлення, які надходять на лінію «102». Проте, виклики щодо дзеркал і екзорцизму відволікають від більш нагальних справ. Радує те, говорить поліцейський, що таких протягом року десь 2%. У той же час, якщо говорити про повідомлення щодо поривів води або обриву ліній електропередач, таких доволі багато.


«Колись був виклик, попросили для дітей зняти м’яч з дерева. Допомогли дітям, звичайно. Це був початок, поліцейських було більше, більше екіпажів по місту і лінія "102" не була такою завантаженою. Люди після міліції ще напевно не звикли телефонувати і розповідати про свої проблеми. Поки не було напливу дзвінків, то мали час і таке робити», – розповідає прес-офіцер.

Чоловік переконує: за весь час не було жодного випадку у Житомирі, коли патрульним доводилося застосовувати зброю, проте вони виходять на зміну у повному обмундируванні.

«Хлопці заступають на чергування з вогнепальною зброєю, тому зайвий раз краще не провокувати навіть на те, щоби вони цю зброю діставали. Якщо є пряма загроза життю поліцейського, то напарник, колега може застосувати зброю», – говорить Іванюк.

Окрім звернень до поліцейських із нестандартними проханнями, житомирські копи часто стикаються з намаганням повпливати на них, пригрозити, використати зв’язки, щоб уникнути відповідальності за вчинене правопорушення.

«Мені здається, що кожен другий патрульний поліцейський вже мав би бути звільнений. Тому що у нас в Житомирі дуже багато таких випадків, типу «Сейчас два звонка и ты уволен». Починаються ці погрози через бажання уникнути відповідальності будь-якої, навіть якщо це невеличкий штраф. Все одно людина починає сперечатися, вона не погоджується, вона намагається застосувати якісь інші важелі впливу на патрульного поліцейського як на посадову особу, мовляв, а ти знаєш, що в мене в суді є там хтось і ти завтра вже не працюєш, це все буде скасовано… Патрульні поліцейські працюють, і поки що не було таких прецедентів, я впевнений, що й не буде. Бо це ніяк не має відношення до їхньої служби. Вони виконують свої службові обов’язки, і якщо громадянин з чимось не згоден, він завжди може ці дії оскаржити або в управлінні патрульної поліції, або через суд», – підсумовує речник патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

Ефір повністю можна подивитися тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Тема дня патрульна поліція Іванюк виклики на 102 
Матеріали по темі