Суспільство

Експерти «Детектор медіа» оцінили дотримання журналістських стандартів Житомирською філією НСТУ

14 February 2018, 17:51

Узагальнений моніторинг за 11–15 грудня 2017 року матеріалів із ознаками замовності (або цензури) та дотримання професійних стандартів у новинах регіональних філій НСТУ Житомирської, Київської, Рівненської, Сумської, Черкаської та Чернігівської областей опублікував 9 лютого сайт «Детектор медіа».

«Дотримання стандартів інформаційної журналістики на телеканалі «Житомир» експерти оцінили на 3,58 бала із шести можливих. Зокрема, найнижчі показники має повнота поданих фактів (0,24 бала) та баланс думок/точок зору (0,39). Між ними — результати достовірності 0,58 бала й точності — 0,64 бала. Непогано автори новин каналу дотримувалися вимог стандарту оперативності (0,85 бала), а найкраще — відокремлення фактів від коментарів (0,88 бала)... Вимог стандарту повноти новинарям каналу вдалося дотриматися тільки у чверті своїх сюжетів. Такий низький показник зумовила відсутність бекґраундів у багатьох новинах, а головне — порушення решти стандартів, без яких не можна вважати сюжет повноцінним із фахового погляду. Автори новин бралися за теми, які вимагають детального висвітлення», - зазначається у матеріалі.


Щодо наявності матеріалів з ознаками замовності, то експерти ГО «Детектор медіа» виявили лише один сюжет.

«Упродовж моніторингового періоду експерти проаналізували 33 сюжети телеканалу «Житомир». Ознаки замовності помічено тільки в одному сюжеті, що становить 3% контенту. Ідеться про новину «Контроль за роботою комунальних служб у кілька дотиків на вашому смартфоні», яка вийшла в ефір 11 грудня 2017 року. В ній розповідається про те, що в місті запрацює мобільний додаток, за допомогою якого житомиряни зможуть скаржитися на негаразди в роботі комунальних служб та міського транспорту. Інформація значуща, тим більше, що йдеться про новацію, але в ній зроблено акцент тільки на позитиві, який обіцяє впровадження ІТ-продукту. Наскільки він потрібен Житомиру, чи він справді здійснить прорив у комунікації комунальних служб та містян, чи це тільки інфопривід для піару міської влади? Відповідей на ці запитання журналісти не шукають. До того ж, слово мають лише його розробники і представники мерії. Що з цього приводу думають містяни — невідомо. Як і те, наскільки ефективно додаток працює в Києві, де його законектили з «Київпастрансом», - пише Інтернет-видання.

Втім, вже 13 лютого «Детектор медіа» оприлюднив відповідь Житомирської філії НСТУ, в якій заперечується наявність «джинси» у зазначеному сюжеті.

Як повідомляв Житомир.info, телеканал «Житомир» з 24 січня у тестовому режимі змінив поточний формат мовлення на широкоекранний, а також оновив логотип та графіку. Кількість штатних посад на колишньому обласному телебаченні планують скоротити з 182 до 76, мінімальний оклад журналіста Житомирської філії НСТУ з квітня становитиме майже 9 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: телебачення НСТУ ОДТРК моніторинг ЗМІ  
Матеріали по темі