Місто

​У Житомирі вшанували пам'ять жертв Ходжалинської трагедії

27 February 2018, 17:33

Троянди до пам’ятника «Сумуючий янгол» представники азербайджанської діаспори покладають у пам’ять про жертв Ходжалинської трагедії, яка сталася 26 років тому.

До урочистого заходу долучився і народний депутат України Борислав Розенблат.

«Сьогодні ми зібралися разом з нашою великою азербайджанською діаспорою, які прийшли нагадати події, які були 26 років тому, коли почалась війна за Нагорний Карабах. Взагалі на сьогоднішній день ми можемо відчувати те саме у себе, ми сьогодні відчуваємо те саме і на Донбасі, і розуміємо, яку загрозу сьогодні несе наш сусідній північний ворог, який завжди виживав на тому, що робив військові конфлікти і проливав кров», - сказав народний депутат України Борислав Розенблат.


«У нас зараз схожі історії, як дві сторони однієї медалі. Якби у той час зупинили Карабаську війну, то не було б війни на Україні. Тому що 4 резолюції ООН були, але ніхто їх не визнавав і не виконував», - зауважив голова правління «Конгресу Солідарності Азербайджанців України» Ільгар Мамедов.

Ходжалинська трагедія увійшла в історію як найкривавіша подія Карабаського конфлікту. В ніч з 25 на 26 лютого 1992 року вірменські військові за підтримки 366-го полку російської армії увійшли до міста Ходжали. Тоді було вирізане все місто.

«Загинуло близько 613 людей, серед яких 63 дитини і 106 жінок. Конгрес Солідарності Азербайджанців України за підтримки посольства Азербайджанської Республіки в Україні, ініціатором та організатором цих акцій є Фонд Гейдара Алієва. Ми б хотіли, щоб українці знали про наш біль, ми постійно підтримуємо Україну, ми повинні два народи підтримувати один одного», - зазначив Ільгар Мамедов.

Житомирянин Заур Багіров, який добровольцем захищав Україну на Донбасі, упевнений: війна на сході України та Карабаський конфлікт мають спільний сценарій.

«Я був добровольцем на війні на Донбасі. Я вважаю, що я виконав свій громадянський обов’язок. Якщо я живу в Україні, це наша друга Батьківщина, ми виконували свій обов’язок. Є аналогії з конфліктом на Донбасі. Конкретно з Іловайським котлом. Тобто, схожа схема була. Був оточений населений пункт, був оголошений коридор для виведення мирного населення і тих, хто здається, а потім цю колону почали розстрілювати. Конфлікт в Карабаху, конфлікт на Донбасі, війна в Грузії, війна в Молдові - неоголошеною стороною там є Росія. Тобто дуже багато аналогій, все відпрацьовується за однією схемою. Тобто, це наш спільний біль, наша спільна пам’ять, про це не можна забувати, Азербайджан завжди солідарний з Україною», - сказав Заур Багіров.

Аби привернути увагу житомирян до Ходжалинської трагедії, у місті розмістили білборди та сітілайти з інформацією про події 26-річної давності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реклама Ходжали  
Матеріали по темі