Влада

У лабораторному центрі констатували незадовільний санстан харчоблоків дитсадків у 4 районах Житомирської області

2 March 2018, 09:19

Аналіз харчування дітей у навчально-виховних закладах протягом 2017 року свідчить про те, що за пройдений період часу в Житомирській області була проведена значна робота щодо відбору та дослідження проб харчових продуктів, питної води, гігієнічних змивів, тощо.

Про це інформує ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я»

«В минулому році фахівцями лабораторного центру було обстежено 1434 дитячі заклади, здійснено 8459 санітарно-гігієнічних досліджень (калорійності, вітамінізації, термічної обробки кулінарних виробів, води питної) та 40745 мікробіологічних досліджень (гігієнічних змивів, бактеріологічних досліджень страв, води питної). Варто відмітити, що у порівнянні з 2016 роком, в цілому по області на 51% збільшилась кількість відібраних та досліджених проб. Впродовж 2017 року спеціалістами області було досліджено 3599 зразків готових страв на визначення калорійності, з них 286 ( 8%) не відповідали затвердженим нормам. Найбільша кількість недовкладення продуктів харчування у страви зареєстрована у школах Андрушівського, Черняхівського, Пулинського, Любарського районів та у дошкільних навчальних закладах Черняхівського, Любарського, Житомирського районів», - йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що за принципом збалансованого харчування, через недодавання продуктів в котел, діти не отримують в достатній кількості білків, жирів, вуглеводів та інших важливих поживних речовин. Різні відхилення в харчуванні від вікової норми можуть призвести до виникнення цілого ряду захворювань і в першу чергу це стосується хвороб органів травлення, які у структурі загальних захворювань посідають третє місце.

«Також в закладах було відібрано 992 зразки кулінарних виробів і у 6 випадках була виявлена неякісна термічна обробка. Такі результати мали місце у Хорошівському, Коростенському, Брусилівському, Пулинському, Олевському, Ємільчинському районах. Протягом минулого року підрозділами лабораторного центру за мікробіологічними показниками досліджувалися 3932 проби страв, із них у 265 (7%) були висіяні бактерії групи кишкової палички, найбільша їх кількість зареєстрована у Пулинському районі – 9,3% (10 зразків), Ружинському районі – 10,3% (8 зразків), Лугинському районі -14% (8 зразків), Олевському районі- 18,2% ( 115 зразків)», - інформують у лабораторному центрі.

За повідомленням фахівців, за результатами досліджень гігієнічних змивів з технологічного обладнання, посуду, спецодягу та рук персоналу харчоблоків із 33 тисяч досліджених проб позитивних було висіяно 2202 проби (6,5%), що свідчить про незадовільне санітарне утримання харчоблоків дитячих закладів у Коростенському, Коростишівському, Лугинському, Пулинському районах.

«Протягом 2017 року фахівцями лабораторного центру було відібрано і досліджено 7130 зразків питної води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Викликає занепокоєння те, що 17,5% досліджених проб не відповідали гігієнічним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза, за бактеріологічними показниками. Споживання такої води є небезпечною для здоров’я дітей. Особливо звертаю увагу батьків дітей та керівників навчально-виховних закладів на наявність у воді понаднормового вмісту нітратів та наявність хвороботворних мікроорганізмів, які, при постійному споживанні такої води, можуть викликати тяжке отруєння організму – метгемоглобінемію та різні інфекційні та вірусні захворювання. Найбільша кількість проб води, що не відповідала вимогам за фізико-хімічними показниками, була зареєстрована у дошкільних закладах Пулинського, Баранівського, Народицького, Ємільчинського, Любарського, Житомирського районів. За мікробіологічними показниками найбільша кількість відхилень у воді виявлена у навчальних закладах Коростенського, Малинського, Радомишльського, Новоград-Волинського, Олевського, Ємільчинського, Чуднівського, Любарського районів», - повідомили спеціалісти лабораторного центру.

У поточному році робота по лабораторних обстеженнях дитячих та підліткових закладів буде продовжена.

Як повідомляв Житомир.info, житомирським обласним лабораторним центром МОЗ України протягом 2017 року проводився значний обсяг досліджень з метою з’ясування якості харчування хворих та санітарного стану харчоблоків лікарень. Протягом звітного року фахівцями центру обстежено 31 лікувально-профілактичний заклад, під час цих обстежень відібрано для досліджень 217 зразків харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 182 за бактеріологічними показниками, 92 за радіологічними та взято 2278 бактеріологічних змивів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр харчоблок перевірка  
Матеріали по темі