Влада

Працівники ДП «Україна» в Житомирській області чекають від Держгеокадастру чіткий перелік документів для приватизації паїв

6 March 2018, 15:44

Колишні та нинішні працівники держпідприємства «Україна», що у Черняхові на Житомирщині, вже четвертий рік намагаються отримати земельні та майнові паї. Наразі підприємство у процесі приватизації і люди побоюються, якщо вони не отримають паї, то більш як 4,5 тисячі гектарів, на яких хочуть продовжувати сільськогосподарську діяльність, опиняться у власності Держгеокадастру, а люди залишаться ні з чим. У пошуку відповідей на своє проблемне питання люди вкотре прийшли до головного управління Держгеокадастру й слухають чергову чиновницьку відмовку.

«Звичайно, що всі люди, які працюють зараз у ДП «Україна» мають право на приватизацію земельної ділянки, але в межах чинного визначеного законодавства», - розповідає заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Житомирській області Сергій Музиченко.

Разом із тим заступник начальника Держгеокадастру області розповідає, чому й досі не видав наказ на розроблення проекту приватизації.

«У якомусь 1994 році видано два державних акти на право постійного користування тодішньому державному підприємству. Загальна площа земель 4 тис. 913 га. В ньому не зазначено ні категорія, ні цільове призначення. Сформовані земельні ділянки не на всю площу, а тільки на 4 тис. 500 га. Тобто, фактично не всі землі внесені в державний земельний кадастр і не по всім землям визначена категорія і цільове призначення», - пояснює Сергій Музиченко.

Люди пояснюють: справа у тому, що на 400 га від загальної площі землекористування ДП «Україна» - це вулиці Черняхова, з городами й будинками мешканців.

«Вулиці, сади, є приватизовані ділянки, є навчальний інститут, який 170 га з дозволу Держгеокадастру відтяпав. Є городи приватизовані на цих ділянках, теж хтось надавав дозвіл на це все, а зараз ні. А ми просимо дайте нам по факту, ми тут вказуємо для сільськогосподарського призначення і там позаду написано: де земельні угіддя, сільськогосподарські, рілля, під дворами, під шляхами і т.п», - говорить голова правління КСП «Україна» Сергій Ромашко.

«Проведіть інвентаризацію, визначте, що це землі житлової громадської забудови і я дам дозвіл на меншу земельну площу», - каже заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Житомирській області.

«Для того, щоб провести інвентаризацію потрібно мінімум півроку і 300 тисяч гривень. Дайте нам дозвіл на фактичну землю по кадастровим номерам. Паюються землі по кадастровим номерам і ви не вигадуйте тут, і не відбріхуйтесь», - обурюється у відповідь голова правління КСП «Україна».

«Ви порушуєте усі можливі закони, які є в Україні. Є розпорядження Кабінету Міністрів, є закон України про приватизацію в агропромисловому комплексі, є. Чому ви не виконуєте ці закони? Ми вбачаємо у цих ваших діях ніщо інше, як корупційну складову і тому ці люди звідси нікуди не підуть, поки ми не отримаємо дозвіл на розробку проекту землеустрою», - додає Петро Біляченко.

Після двогодинної суперечки у кабінеті обидві сторони все ж знаходять вихід.

«Давайте зафіксуємо, на що я маю відповісти: яка є передумова для надання дозволу на проект для приватизації, правильно? Правильно. Зараз даю команду, щоб до вечора підготували відповідь», - зазначає заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Житомирській області Сергій Музиченко.

Нагадаємо, вранці 6 лютого понад 60 людей приїхали з райцентру Черняхів та сусідніх сіл пікетували головне управління Держгеокадастру в Житомирській області, бо в управлінні ігнорують їхні звернення, чим зривають процес приватизації ДП «Україна». Через 5 годин очікування мітингарі таки змогли зустрітися з в.о. начальника та вчергове передати йому свої вимоги. На позитивну відповідь погодились чекати до 20 лютого та, не дочекавшись, перекрили трасу Житомир – Виступовичі та пообіцяли перекрити міжнародну дорогу Київ-Чоп, якщо упродовж тижня в ОДА та Держгеокадастрі знову проігнорують їхні вимоги.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2015 року Кабмін затвердив перелік об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, зокрема - державне підприємство «Україна», яке колись було навчально-дослідним господарством Житомирського національного агроекологічного університету. Фонд державного майна наказом від 1 березня 2017 року затвердив перелік великих об‘єктів, які підлягають підготовці до продажу в 2017 році, серед яких було й ДП «Україна».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Черняхів ДП «Україна» музиченко Держгеокадастр паї  
Матеріали по темі