Влада

Суд оштрафував начальницю управління культури Житомира за купівлю новорічних подарунків, вона подала апеляцію

26 March 2018, 16:33

13 лютого Корольовський районний суд міста Житомира визнав винною начальницю управління культури Житомирської міської ради Ніну Рябенко у порушенні законодавства у сфері публічних закупівель.

Йдеться про закупівлю новорічних подарунків з цукерками виробництва ЗАТ «Житомирські ласощі», договори на придбання яких уклали 18 листопада та 22 листопада 2016 року. Управління культури закупило у ФОП Задорожного Олександра Віталійовича 2850 штук 300-грамових подарунків «Веселих свят» на 67 тисяч гривень, а ще через 4 дні підписало договір на 199 тисяч гривень за новорічні подарунки «Веселих свят» у пакетах по 300 та 400 грам та у коробках по 400 грам, а також 60-грамові новорічні набори. Під обома угодами стоїть підпис Ніни Рябенко, яку призначили на посаду начальнику управління культури з 14 листопада 2016 року, за 4 дні до підписання першого договору.

Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області проводило ревізію фінансово-господарської діяльності управління культури з 01.01.2011 по 31.08.2017 року. Під час перевірки було виявлено порушення Закону України «Про публічні закупівлі». Загальна сума обох договорів на закупівлю цукерок – понад 267 тисяч гривень, проводилися вони за неконкурентною процедурою: управління культури опублікувало звіти про укладені договори. На думку аудиторів, мав місце поділ предмету закупівлі з метою уникнення необхідності проведення процедури відкритих торгів, яка має застосовуватись у випадках, коли вартість товарів перевищує 200 тисяч. Крім того, інформацію про цю закупівлю не було оприлюднено в додатку до річного плану закупівель.


Скріншот постанови Корольовського райсуду від 13 лютого 2018 року

Суд визнав Ніну Рябенко винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 статті 164-14 КУпАП (Порушення законодавства про закупівлі) та застосував до неї адміністративне стягнення в розмірі 11 тис 900 гривень.

Ніна Рябенко подала на постанову суду апеляційну скаргу, розгляд якої має відбутись 5 квітня в Апеляційному суді Житомирської області.


«Є розпорядження міського голови про те, що виконавчі органи міської ради, розпорядники бюджетних коштів, можуть здійснювати закупівлі робіт, послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень виключно з використанням системи електронних закупівель за підписом або міського голови, або заступника. В нас є погодження заступника міського голови. По-перше, ми хотіли, щоб вони (цукерки) були сертифіковані, а по-друге, в нас уже і строки «піджимали». Ще коли в нас працювало КРУ, у нас завчасно були виділені кошти за річною програмою, там була ось та перша сума, але нам по кількості дітей не вистачало коштів. Ми виходили на сесію за додатковими коштами. І коли кошти були призначені, ми дозакупили, тому і був поділ. А вони (суд) мене не вислухали, не переглянули документи, я на той момент була на лікарняному, і суддя постанову прийняв без мене», - пояснила Житомир.info свою апеляційну скаргу Ніна Рябенко.

Такі ж аргументи наводив і тодішній заступник міського голови Матвій Хренов, пояснюючи 24 листопада 2016 року, https://www.zhitomir.info/news_161567.html чому закупили саме у такий спосіб: потрібно було контролювати якість цукерок і закупити треба було швидше.

За даними сайту публічних закупівель «ProZorro», договори від 18 та 22 листопада були опубліковані в один день і майже одночасно.


Скріншот інформації про опубліковані документи закупівлі від 18 листопада 2016 року


Скріншот інформації про опубліковані документи закупівлі від 22 листопада 2016 року

Постачальник за цими угодами – Задорожний Олександр Віталійович, прописаний у Вінниці. Як ФОП він зареєструвався лише 18 жовтня 2016 року, рівно за місяць до укладення першого договору про закупівлі. Крім двох угод з управлінням культури, інших закупівель у цього ФОП журналістам знайти не вдалося.

Начальниця управління культури розповіла, що організацією і підготовкою документів займався тендерний комітет, подробиць про постачальника вона не знала.

«Було багато пропозицій. Він як представник «Житомирських ласощів» прийшов, запропонував. Він прийшов з гарними пропозиціями, з презентацією всіх подарунків: що, які, в якому пакетику, які можуть бути ціни, ціни на тлі всіх інших були дуже приємні», - пояснила Ніна Рябенко.

Начальником тендерного комітету є заступник начальника управління культури з економічних питань Олена Турська.

20 січня 2017 року Олександр Задорожний відкрив одразу дві компанії – ТОВ «Ванілька» у Житомирі та ТОВ «Меркурій16» в Андрушівці Житомирської області. Після відкриття підприємець призначив замість себе директором в обох компаніях одну людину – Каріну Проскуріну. У ТОВ «Ванілька» один з номерів телефонів співпадає з контактним телефоном у БО «Благодійний фонд Сергія Пашинського». Цей благодійний фонд вказаний у декларації нардепа від «Народного фронту» Сергія Пашинського. ЗМІ пов’язують Пашинського із «захопленням» Житомирської кондитерської фабрики.

Як повідомляв Житомир.info, 4 листопада 2016 року мер Сергій Сухомлин підписав розпорядження про призначення з 14 листопада начальником управління культури Ніни Рябенко. До призначення на цю посаду Ніна Рябенко працювала комерційним директором Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім.Івана Кочерги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд цукерки Рябенко новий рік подарунок Житомирські ласощі  
Матеріали по темі