Здоров'я

Як у Житомирі впроваджується медична реформа: практичний досвід підписання декларації з лікарем

5 April 2018, 15:19

1 квітня 2018 року стартувала національна кампанія з вибору лікарів первинної ланки: українці можуть обрати власного лікаря та підписати із ним угоду. Для чого взагалі потрібно підписувати декларацію, який порядок підписання, що потрібно знати перед тим, як обирати лікаря та які документи потрібно мати із собою? Про це в ефірі програми «Тема дня» 5 квітня о 17.00 говоритимемо із завідувачкою амбулаторії загальної практики - сімейної медицини №7 Наталією Крошко та завідувачкою амбулаторії загальної практики сімейної медицини, лікарем педіатром Галиною Лобовою.

Як житомиряни підписують угоди із лікарями журналісти Житомир.info дізнавались на практиці. Деталі у відеосюжеті.

Допоки деякі тільки придивляються до лікарів, молода матуся Ірина вже іде в одну з поліклінік Житомира, аби перевірити медичну реформу в дії.

При виборі педіатра, каже пані Ірина, довго не вагалась, тому, що цілком задоволена тим лікарем, який веде її сина від народження. Проте, зізнається: інформацію на обраного педіатра таки збирала, як на сайті житомирського Центру первинної медико-санітарної допомоги, так і у сусідок-матусь.

«Однозначно ми звертали увагу на біографію лікаря. Перечитували стаж, бачили, що у нашого лікаря дуже великий стаж роботи. Я знаю в будинку нашому багатьох дітей, яких вона вела. Як кажуть мами – ще першу дитину, яким зараз там по 12-13 і більше років. Це говорить про те, що людина реально має певний досвід, і ми бачимо, коли викликали додому лікаря, приходили на прийом, в принципі ми задоволені», - розповідає Ірина Кирилович.

Двадцять хвилин у черзі і нарешті ми заходимо до кабінету реєстрації.

«Обираємо лікаря, до якого пацієнт хоче записатись. Ви до Сосулі, так. Чекаємо», - коментує уповноважена особа за внесення декларацій Ілона Рибчинська.


Далі Ірина дає медичній сестрі паспорт та свідоцтво про народження сина для введення персональних даних в систему. За кілька хвилин їй на мобільний телефон приходить смс-повідомлення з кодом авторизації, який вона надиктовує реєструючому. Процедура реєстрації триває 15 хвилин і врешті результат.

«Реєстрація пройшла успішно, термін дії заявки – 7 днів. Якщо ви бажаєте отримати декларацію, то через сім днів, не раніше, ви підходите до свого лікаря і просите його роздрукувати декларацію», - говорить медична сестра.

Відтепер, сподівається Ірина, їй не доведеться стояти у годинних чергах аби потрапити до лікаря. Принаймні саме цього молода матуся очікує від медичної реформи.

«Я на цю медичну реформу покладаю такі велетенські надії. Хочеться, щоб все було цивілізованіше. Щоб ми прийшли на певний час і потрапили до лікаря. Надіємось, що це зекономить і наш час, і здоров’я», - певна Ірина Кирилович.

Власне, чи зміняться із впровадженням медичної реформи підходи самих лікарів до роботи, запитуємо у педіатра Валентини Сосулі. Остання розповідає: якщо раніше обслуговувала пацієнтів лише своїх дільниць, то тепер і тих, хто підпише декларацію. Тому, думає: в роботі мало, що зміниться, хіба що у фінансовому плані.

«Якщо зараз, незважаючи на те, що у одного п’ять може бути пацієнтів за три години і це все, а у іншого 25 буде стояти під дверима, але зарплата у нас однакова. Якщо ж вже буде так диференційовано, то, можливо, це буде на користь лікарю», - ділиться лікар-педіатр Валентина Сосуля.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 квітня розпочинається приписна кампанія з укладання договорів з лікарями. Житомиряни можуть обрати лікаря на новоствореному сайті КП «Центр первинної медико-саніторної допомоги». Як підписати декларацію з сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом, читайте тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медицина медична реформа поліклініка  
Матеріали по темі