Суспільство

​На фермі виправної колонії в Житомирській області від чуми здохло троє свиней, - Держпродспоживслужба

18 April 2018, 16:51

У підсобному господарстві Бердичівської виправної колонії № 70 в Житомирській області троє свиней загнули від африканської чуми.

Про це 18 квітня повідомило головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що 15.04.2018 року зареєстровано загибель трьох голів свиней в підсобному господарстві Бердичівської виправної колонії № 70. Експертним висновком Випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи від 17.04.2018 р. підтверджено ДНК вірусу АЧС. Всього в господарстві утримувалось 67 голів свиней», - інформує сайт Держпродспоживслужби.

Чи є нові «жертви» серед свинячого поголів’я та чи не проводиться знищення контактних особин, у держустанові не уточнюють. Також на сайті повідомляється, що головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області проводить заходи з ліквідації захворювання.

Національний консультант по комунікаціям з громадами Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Рєвнівцев припускає, що у колонії не були дотримані всі необхідні санітарні норми.

«Більше за все, на фермі у колонії не були дотримані всі необхідні санітарні норми. І очевидно, що привезені відвідувачами на Великдень продукти харчування потрапили в помиї і були згодовані свиням без переварювання», - сказав Олександр Рєвнівцев у коментарі Житомир.info.

Довідково: Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС не становить загрози. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур або спеціальними дезинфектантами.

Як повідомляв Житомир.info, в 2016 році на підприємстві у селі Рудня-Городище Житомирського району від африканської чуми загинуло 25 свиней, на ліквідацію наслідків витратили 81 тисячу гривень. В лютому 2018 року державним лабораторіям Києва, Житомира, Сум та Миколаєва урочисто передали високоточне обладнання для діагностики африканської чуми свиней.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: чума африканська чума свиня  
Матеріали по темі