Суспільство

Після вибуху на ЧАЕС 60% «зелених легень» Житомирської області були вражені радіацією, - лісівники

26 April 2018, 18:57

Після найбільшої у світі ядерної катастрофи у 1986 році радіоактивне забруднення лісів було виявлено у 18 областях України, найбільше від радіації постраждали ліси житомирського Полісся.

Про це 26 квітня повідомила прес-служба Житомирського обласного управління лісомисливського господарства.

«Після вибуху 60% лісів Житомирської області були забруднені радіоактивними елементами, а це майже 600 тисяч гектарів лісових площ. Найбільше лісів постраждало у Народицькому районі. Тамтешній лісгоспзмушений був припинити господарство на 35 тисячах гектарах», - розповідає головний спеціаліст лісового відділу управління, фахівець з радіології Сергій Будько.

Василь Приходько, нинішній директор Народицького спеціалізованого лісгоспу, наприкінці 80-х працював помічником майстра. Тоді він брав участь у безпрецедентній посадці лісу.

«На величезних площах, де щільність забруднення радіацією була надзвичайно висока – понад 15 кюрі, людська праця була неможливою. Для того, щоб посадити ліс, ми герметично закривали кабіни тракторів, водії одягали респіратори і дискували площі. А ліс із гелікоптерів висівали разом з мінеральними добривами з висоти. Тоді нам вдалося посадити перших 300 гектарів сосни», - розповідає чоловік.

За 32 роки ситуація із радіаційним фоном лісів змінилася, - констатує ЖОУЛМГ.

«Сьогодні активно проводиться реабілітація лісових площ, де позначка забруднення є мінімально допустимою. Народицькому спецлісгоспу вже вдалося реабілітувати понад 10 тисяч гектарів і заново посадити майже тисячу гектарів лісу. На часі повторне обстеження забруднених площ та їх реабілітація триває на всіх постраждалих територіях, до прикладу, і у Лугинському лісгоспі. Мова йде орієнтовно про 300 гектарів», - інформує прес-служба.

Лісівник Сергій Будько каже: ліси, на яких тривалий час була заборонена будь-яка діяльність, захаращені, там постійно підвищений ризик лісових пожеж, а сам ліс є потужним осередком шкідників і хвороб. Тому в Народичах із 65 тисяч гектарів лісу сьогодні можна здійснювати господарську діяльність тільки на 42 тисячах. Інші лісові масиви досі лишаються зоною відчуження.

Нагадаємо, 26 квітня Житомирська область відзначає 32 роковину з дати аварії на ЧАЕС.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області проживають 174 ліквідатори аварії на ЧАЕС із 289 пожежних зведеного загону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: радіація ліс Чорнобиль  
Матеріали по темі