Суспільство

​До серпня держава обіцяє надрукувати підручники, за якими навчатимуться майбутні першокласники

17 May 2018, 11:10

З 14 до 23 травня школи мають змогу ознайомитися з оригінал-макетами підручників для 1-го класу, які виставлені на сайті Інституту модернізації змісту освіти, та сформувати свої заявки відповідно до кількості учнів.

Про це 17 травня повідомив сайт Міністерства освіти у науки України.

«Цього року для першачків держава надрукує 4 117 743 примірники підручників загальною вартістю 198 770,2 тис. грн. Усі підручники, що друкуватимуться для 1-го класу, написані вже на базі нового Державного стандарту і враховують компетентісний підхід», - інформує Міносвіти.

Цього року на конкурс з відбору україномовних букварів подалося 19 проектів, з яких 18 пройшли експертну оцінку і вже запропоновані на вибір школам. Два з них - це букварі, матеріали з яких проходили протягом року апробацію в 100 пілотних школах всієї України. Крім підручників «Українська мова. Буквар» для 1-го класу, друкуватимуться також підручники з математики, іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська), інтегрованих курсів «Я досліджую світ» та «Мистецтво», підручники «Українська мова» для шкіл з навчанням мовами національних громад, а також букварі мовами національних громад.

Дані про те, які підручники та в якій кількості заклад освіти хоче обрати для своїх учнів, мають бути подані через електронну Державну інформаційну систему освіти. Планується, що видавництва, підручники яких набрали більше 40 тисяч заявок, розпочнуть їх друк за держані кошти в кінці червня - на початку липня. Ті ж підручники, що будуть обрані школами у межах від 20 000 до 40 000 заяв, можуть бути надруковані на умовах співфінансування (видавництва зможуть дофінансовувати різницю між встановленою державою ціною та собівартістю за власний рахунок).

За даними МОН, у серпні має розпочатися розвезення підручників для 1-го класу по областях. Інститут модернізації змісту освіти вже оголосив на Prozzoro тендер для визначення перевізників.

Також в серпні повні електронні версії цих підручників будуть розміщені у вільному доступі на сайті Інституту модернізації змісту освіти та МОН.

Міносвіти нагадує, що 27 квітня 2018 року завершився процес визначення школами підручників для 5-х та 10-х класів. Наразі відбувається процес укладання договорів з видавництвами на друк підручників для 5 класу.

Як зараховуватимуть до перших класів житомирських дітей за новими правилами, читайте тут.

Нагадаємо, батькам майбутніх житомирських першокласників вже зараз пропонують на вибір «платні» навчальні програми.

Як повідомляв Житомир.info, концепцію «Нової української школи» Уряд ухвалив 14 грудня 2016 року. 21 лютого цього року Кабінет міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. У перших класах українських шкіл з 1 вересня 2018 року має бути організовано 8 навчальних зон – для навчання, відпочинку і розваг. У березні 2018 року заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір зазначала, що перші класи «Нової української школи» облаштовуватимуть за рахунок міського та державного бюджетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нова українська школа 1 клас нова школа  
Матеріали по темі