Політика

Справа обвинуваченого у державній зраді житомирського блогера Муравицького знаходиться на стадії дослідження письмових доказів

1 June 2018, 14:42

У Корольовському суді Житомира продовжується розгляд справи щодо блогера Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 1 червня традиційно на слухання справи прийшли прихильники блогера та проукраїнські активісти. Останні тримають в руках жовто-блакитний та червоно-чорний стяги. Обвинувачений сьогодні теж не з порожніми руками, а з імпровізованим плакатом із написом «#FREE_Muravitskiy». Розпочинається засідання з 20-хвилинним запізненням і не в повному складі з боку сторони захисту обвинуваченого: відсутній один із адвокатів Муравицького – Андрій Доманський. Проте це не завадило проведенню засідання, позаяк усі сторони погодились розглядати справу за його відсутності.


Наразі справа знаходиться на стадії перевірки та дослідженні письмових доказів. Зокрема, прокурор зачитує, як проводилися обшуки у помешканні обвинуваченого, які докази були зібрані, та надає висновки експертів щодо текстів, авторство яких приписують Муравицькому. В свою чергу адвокати обвинуваченого більшість цих доказів називають недопустимими й пояснюють, чому.

«Більшість доказів, котрі надає прокурор, зібрані з порушенням чинного кримінально-процесуального законодавства та не були належним чином відкриті стороні захисту в порядку ст. 290. Крім того, прокурор не переклав на державну мову більшість доказів, використовує мову іноземної держави. Крім того, й польською мовою. Тому,не зрозуміло, як суд буде встановлювати суть поданих доказів. Ми бачимо, що експертиза проведена вже з питаннями, котрі містять частину відповіді. Тобто, прокурор звертається до експерта і каже: а правда, що Муравицький це написав, а ось вам тексти Муравицького. Експерту вже наперед дали відповідь. Не зрозуміло, за якою методикою експерт порівнює тексти на трьох різних мовах», - каже адвокат Андрій Гожий.

Засідання тривало півтори години, опісля чого суд оголосив технічну перерву. Продовжиться засідання 1 червня після обіду.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 13 жовтня речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 29 березня 2018 року суд продовжив блогеру Муравицькому термін тримання під вартою на 60 діб, а перед тим суд двічі переносив розгляд справи по суті через відсутність доступу адвоката блогера Руслана Берещенка до матеріалів кримінального провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький суд блогер держзрада Гожий  
Матеріали по темі