Економіка

Результати заборони продажу алкоголю в нічний час: бюджет Житомира втратить за рік 5 млн грн, підприємці – 95 млн грн

17 June 2018, 14:36

Після заборони продажу алкоголю в нічний час втрати акцизного податку бюджетом Житомира складатимуть понад 4,7 млн грн на рік, втрати для суб’єктів господарювання – понад 94,8 млн грн на рік.

Такі дані наведені в аналізі регуляторного впливу рішення міської ради «Про обмеження реалізації алкогольних напоїв на території міста Житомира».

«До виконавчого комітету Житомирської міської ради неодноразово надходили скарги, звернення від мешканців міста про порушення громадського порядку через роботу об’єктів торгівлі, які здійснюють діяльність в нічний час.

Крім того, деякі підприємства торгівлі взагалі здійснюють діяльність в нічний час без погодження його виконавчим комітетом Житомирської міської ради. За результатами досліджень, які здійснювались у рамках загальноєвропейського дослідницького проекту «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин – ЕСПАД (ESPAD)», виявлено, що в Україні в середньому 83,4% учнів уживали будь-які алкогольні напої хоча б один раз протягом життя: серед 15-річних – 78,5%; 16-річних – 85%, серед 17-річних – 84,6%. З огляду на вищевикладене, виникла необхідність у розробленні цього проекту регуляторного акта. Вказана проблема не може бути врегульована ринковим механізмом, оскільки є соціально значимою та потребує втручання як з боку органів місцевого самоврядування, так і з боку органів державної влади», - пояснює розробник проекту – департамент економічного розвитку.

Влада зазначає, що під дію регулювання у Житомирі підпадають 49 суб’єктів господарювання: 10 середніх та 39 малих.

«Інформацію отримано на підставі підрахунків кількості суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю продовольчими товарами, яким погоджено режим роботи в нічний час на території міста Житомир станом на 01.06.2018», - уточнюють розробники проекту рішення.

Названі вигоди від прийняття рішення:

зменшення кількості правопорушень, скоєних в стані алкогольного сп’яніння;

зменшення скарг від мешканців міста щодо порушення громадського порядку;

зменшення вживання алкогольних напоїв серед населення (у т. ч. підлітків, молоді);

забезпечення тиші у нічний час;

зменшення випадків зловживання; алкогольними напоями молоддю;

підвищенню культури обслуговування споживачів;

- покращенню санітарного стану підприємств торгівлі.

Розраховані втрати від обмеження продажу алкоголю:

втрати акцизного податку бюджетом міста складають понад 4,7 млн грн на рік;

втрати для суб’єктів господарювання в результаті заборони продажу алкогольних напоїв з 22.00 год. до 08.00 год. складатимуть понад 94,8 млн грн на рік.

У разі прийняття, контроль за дотриманням вимог рішення у межах повноважень, визначених чинним законодавством України, планують покласти на муніципальну інспекцію Житомирської міської ради та уповноважених працівників Житомирського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Житомирській області.

Проект регуляторного акту та відповідний аналіз регуляторного впливу, звіт про базове відстеження розміщені на офіційному сайті Житомирської міської ради в розділі «Підприємцям» - «Регуляторна діяльність».

Зауваження та пропозиції до вищевказаного проекту регуляторного акту приймаються до 20.08.2018 року.

Нагадаємо, проект рішення сесії про заборону продажу будь-якого алкоголю в Житомирі (крім закладів ресторанного господарства) з 22:00 до 8:00 оприлюднили на сайті міської ради 15 червня.

Як повідомляв Житомир.info, на засідання Житомирського міськвиконкому 4 квітня цього року говорили про обмеження продажу алкоголю і чекали підписання закону. 4 травня виконком доручив до серпня 2018 року розробити регуляторний акт про обмеження продажу алкоголю на території міста Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міська рада алкоголь регуляторний акт  
Матеріали по темі