Місто

​Члени виконкому підтримали ідею створення громадської пральні у Житомирі

20 June 2018, 14:59

Вже за рік у Житомирі на базі КП «Гагарінське» може з’явитись громадська пральня, яка дозволить не лише здешевити вартість прання білизни для дошкільних навчальних закладів, а й стане у нагоді студентам, гостям та всім жителям міста.

Як виглядають такі пральні за кордоном та у чому їхні переваги, на засіданні виконкому взявся розповідати директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.


«Перша фотографія - це пральня у Великобританії. Тобто, це повноцінний публічний простір, в якому люди спілкуються, в якому вони паралельно можуть прати свої речі. Друга фотографія - це найбільша мережа пралень самообслуговування США. В рамках нашого проекту ми хочемо зробити наступне. По-перше, створити сервіс такої пральні самообслуговування у Житомирі. По-друге, зняти із дошкільних навчальних закладів та управління освіти нетипові їм функції. Чому вони не повинні прати речі. На сьогодні в дошкільних навчальних закладах працює 95 працівників, які займаються виключно пранням білизни. В процесі прання білизни задіяно 280 пральних машин, і це не все, що потрібно навчальним закладам. Кожного року ми отримуємо нові запити від управління освіти по оновленню пральної техніки, по закупівлі додаткових сушильних машин і т. п. Якщо перевести прання білизни в професійні пральні - це має здешевити вартість послуги прання білизни. На сьогодні прання білизни в дошкільних навчальних закладах обходиться місту Житомиру близько 17 - 18 грн/кг білизни. Якщо подивитися систему ProZorro і проаналізувати, за яку вартість перуть білизну приватні компанії, то ця вартість складає від 8 грн до 20 грн. Наприклад, київські компанії перуть білизну для державних установ в межах 12-13 грн. Наша ідея полягає у тому, що, якщо запустити цей проект, ми теоретично можемо зменшити вартість прання білизни від 17-18 грн до 12 грн і скоротити видатки бюджету, які складатимуть близько 2 млн грн - 2,5 млн грн на рік. При цьому ми можемо дати якісний сервіс для студентів, які вчаться у Житомирі і живуть у гуртожитках», - розповів директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

Окрім цього, Борис Пахолюк зауважує: щоб впровадити проект такого державно-приватного партнерства, з бюджету міста не потрібно ані копійки.

«Для цього проекту ми не збираємось залучати жодної копійки з міського бюджету - це виключно має бути комерційний проект, і він має пройти всю процедуру ДПП. Ця процедура на сьогодні із всіх фінансових інструментів залучення позабюджетних коштів, мабуть, найдовша і найскладніша. Це фактично займе близько року, але ми віримо і сподіваємось, що це буде перший успішний проект ДПП в Житомирі», - пояснює Борис Пахолюк.

Опісля нетривалих обговорень члени виконавчого комітету більшістю голосів підтримали запропонований проект рішення.

Як повідомляв Житомир.info, проект рішення виконавчого комітету «Про розробку техніко-економічного обґрунтування проекту «Створення громадської пральні на базі комунального підприємства «Гагарінське» Житомирської міської ради» опублікували на сайті міськради 22 березня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пральня виконком  
Матеріали по темі