Економіка

Скільки насправді коштує земля під Житомиром?

20 April 2008, 09:16

17 квітня Житомирський апеляційний господарський суд, розглянувши апеляційне подання прокуратури області про оскарження рішення господарського суду щодо неможливого повернення державі земельної ділянки площею 15 га, яка незаконно перейшла у власність приватної фірми, визнав неправомірність дій господарського суду в цій частині. Житомирський апеляційний господарський суд також задовольнив клопотання прокуратури області про заборону продажу приватною фірмою «Канпол і К» земельної ділянки.

 Як повідомлялося раніше, ще у липні 2006 р. прокуратура області звернулася до господарського суду з позовом в інтересах Тетерівської сільської ради до ПП \"Фірми SKF\"  про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки площею понад 15 га, розташованої у с. Тетерівка Житомирського району, укладеного між Тетерівською сільською радою та приватним підприємством\" Фірма SKF \" недійсним.

Прокурорською перевіркою було встановлено, що даний договір укладено з порушенням чинного законодавства, внаслідок чого земельна ділянка продана по заниженій ціні, без проведення експертно - грошової оцінки її вартості та без звіту про її оцінку – всього за 600тис.грн, чим було завдано державі збитків на суму понад 2,5 млн.грн.

Незважаючи на порушення законодавства при купівлі землі,  приватним підприємством \"Фірма SKF \"  продано вказану земельну ділянку приватній фірмі «Канпол і К» (до речі, обидві фірми – продавець і покупець - знаходяться за однією і тією ж юридичною адресою !).

Рішенням господарського суду Житомирської області (від 14.07.07)  позов задоволено частково, визнано недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки, укладений між сторонами. Однак, у мотивувальній частині рішення суд зазначив, що приватна фірма «Канпол і К», яка придбала землю, є добросовісним набувачем на підставі ст.388 ЦК України  та майно у неї не може бути витребувано.

Враховуючи, що при такому вирішенні спору повернути збитки та витребувати землю в наступному  було  б неможливо, оскільки приватне підприємство \"Фірма SKF\" звітувало про відсутність прибутків та фінансово-господарської діяльності,  прокуратура області оскаржила судове рішення в частині встановлення судом обставин  неможливості повернення державі землі в  апеляційному  порядку. 

Житомирський апеляційний господарський суд вимоги прокуратури задоволив.

Крім того, у січні 2008 року Житомирським міжрайонним природоохоронним прокурором за фактом службового підроблення та зловживання службовим становищем приватним підприємством «Фірма SKF» при незаконному продажу земельної ділянки порушено кримінальну справу за частинами 2 статей 364, 366 Кримінального кодексу України.

На даний час проводиться досудове слідство.

Роксолана Гребенюк, заступник начальника відділу прокуратури області 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі