Суспільство

​У Немиринцях грандіозно відзначили 15-й фестиваль «Купальскі роси»

9 July 2018, 14:58

Фестиваль “Купальські роси” традиційно відбувся у селі Немиринці Ружинського району Житомирської області. Щороку на це фольклорно-етнографічне свято з’їжджаються десятки тисяч людей. Валерій Іщук приїздить з Києва, ще й друзів привозить. Він переконаний: більш ніде так не відтворюють купальські традиції, як у Немиринцях.

«Ви знаєте, забуваєш про все, про будь-який клопіт, проблеми. Який Єгипет, яке море? Тут найкращий відпочинок. Я вам кажу, от побути серед людей. Ми з друзями третій раз, і щоразу вони просять, візьміть нас з собою. Думаю, компанія з кожним роком буде все більша і більша», - говорить Валерій.



«Купальські роси» у Немиринцях відзначають вже п’ятнадцяте. Цього року на фестиваль завітало 27 послів та консулів і Віце-прем'єр-міністр-Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. А засновник фестивалю Павло Жебрівський відкрив парк “Ян” у центрі села.

«Сьогодні ми відкриваємо тут парк, був ще один парк, була набережна, був палац культури, школа. Дасть Бог, добудується і церква, готель буде з місцем, де можна проводити весілля, а найголовніше, що тут будуть робочі місця і нормальна заробітна плата», - сказав Павло Жебрівський.

Екскурсії, майстрів народної творчості, концертна програма від художніх колективів Житомирщини, а ще авіашоу, смачні наїдки і коктейлі на будь-який смак – «Купальські роси» вражають своєю гостинністю. А ще очі розбігаються від розмаїття барвистих вінків.

«Я плела цей вінок власноруч. Збирала кожну квіточку. Зранку допомагала мені пласти цей віночок бабуся. Його пускають на річку, куди вінок попливе, з тієї сторони чекати кохання», - розповідає Яна Поліщук.

У захваті від фестивалю і ті, хто відвідує його щороку, і ті, хто приїхав вперше.

«Багато житомирян приїхали, але не тільки. Є он полтавчани, ми їхній шашлик сьогодні їли. Купальські роси - відчувається піднесення людей і радість людей», - ділиться враженнями Василь Невмержицький.

«Річ в тому, що, на мій погляд, дуже важливо, щоб подібні заходи відбувалися у наших сільських громадах, тому що вони фактично є підтвердженням і уособленням тієї автентичності, тієї самобутності українського села, яку ми маємо зберегти», - додає Сергій Романович.

З настанням темноти на фестивалі починається феєричне дійство «Магія купальської ночі» з піснями, танцями та обрядами. Наприкінці вечора тисячі людей ще довго танцювали навколо багаття. Вони переконують: наступного року обов’язково знову приїдуть у Немиринці.

«Обов’язково приїдемо ще, тому що тут так надихає! Стільки заряду, будемо відходити не один день від цього», - говорить Майя Вдовенко.

«Супер, дуже гарна атмосфера, дуже приязні люди, дуже гарна організація, дуже гарно», - ділиться враженнями Тетяна Чернега.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реклама Жебрівський Купальські роси  
Матеріали по темі