Влада

На відкриття відділення гемодіалізу в Житомирі з обласного та міського бюджетів пішло 3 млн грн

24 July 2018, 14:13

У Житомирі в приміщенні обласного стоматоб’єднання 24 липня відкрили нове відділення гемодіалізу. Такому покращенню майбутні пацієнти не натішаться.

«Здивований, що зробили такий кабінет гемодіалізу. Це велика допомога нашим жителям, які страждають від цієї хвороби. Будемо вірити в найкраще, щоб було здоров’я, будемо його підтримувати», - ділиться Валерій Яновський.

«Дочекались», - тішиться Андрій Волотовський.


Пан Андрій розповідає: вже як три роки залежний від гемодіалізу і допоки чекав вільного місця у обласній лікарні, півроку доводилось їздити на процедури до іншого міста, витрачаючи не одну годину часу.

«Я людина сімейна, малі діти, працюю, а їздити в Бердичів - це вилітає цілий день. Тобто, мінус три дні на тиждень», - розповідає Андрій Волотовський.

Відтепер близько 60 житомирянам, хворим на ниркову недостатність не доведеться їздити до віддалених міст області, аби пройти цю складну та конче необхідну для життя процедуру. Відділення для гемодіалізу оснастили 10 ліжками, спеціальними апаратами та водоочисною станцією, яка власне потрібна для процесу гемодіалізу. На облаштування відділення з міського та обласного бюджетів витратили 3 млн грн. Не обійшлося, кажуть чиновники, і без допомоги благодійників.

«Співфінансування з двох бюджетів. З міського - 1 млн грн, 2 млн з обласного бюджету», - каже голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«Тут приклад того, як співпрацюють область і місто. А обладнання, яке тут стоїть, і меблі, і все інше придбали за рахунок благодійників», - додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Десять препаратів - це приблизно 5 млн грн, а водоочистка - 1 млн 300 грн. За рахунок благодійників», - зазначає начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик.

«Лікування пацієнтів, які хворі на ниркову недостатність надається безкоштовно. В державному бюджеті передбачаються кошти на гемодіаліз. Кожного року - це не менше 30 млн грн на область. Відповідно, за рахунок цих коштів ми можемо надавати безкоштовну допомогу маючи таке відділення», - зауважує голова Житомирської ОДА.

За словами чиновників, нова філія відділення гемодіалізу розпочне приймати пацієнтів вже через десять днів.

Нагадаємо, в березні 2018 року голова обласної ради Володимир Ширма оглядав приміщення стоматполіклініки на вул.Грушевського, 33а, де згодом буде розміщуватись відділення гемодіалізу обласної клінічної лікарні для прийому пацієнтів з Житомира та найближчих населених пунктів. На ремонтні роботи передбачалося виділити з обласного та міського бюджетів 2,3 млн грн, голова облради ставив перед будівельниками вимогу завершити ремонті роботи до 1 червня.

Як повідомляв Житомир.info, на брифінгу 19 грудня 2017 року в.о. директора департаменту бюджету та фінансів Діна Прохорчук заявила, що влада Житомира виділяє з міського бюджету 1 млн грн на створення відділення гемодіалізу в приміщенні обласної стоматологічної поліклініки. В січні 2018 року на нараді у голови обласної ради Володимира Ширми обговорювалось питання використання порожніх приміщень, які перебувають на балансі КУ «Житомирське обласне стоматологічне медичне об’єднання» Житомирської обласної ради: було рекомендовано підготувати документи для надання в оренду майже 300 кв.м обласній клінічній лікарні для розміщення там відділення гемодіалізу, в якому матимуть змогу проходити процедури жителі обласного центру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА Гундич Сухомлин Суслик гемодіаліз  
Матеріали по темі