Місто

У Житомирській мерії активісти сварилися з членами робочої групи та вихователькою будинку сімейного типу

6 August 2018, 16:33

Розібратися з ситуацією в будинках сімейного типу, де дітей ґвалтують та колють наркотиками, - з такою заявою до мера Житомира звернувся на засіданні виконкому 11 липня 2018 громадський активіст Олександр Коцюбко.

Відтоді над цим питанням працює робоча група, до якої входять члени виконкому та представники відповідальних служб у справах дітей. Щоб оголосити висновки щодо цього питання, останні зібралися 6 серпня.


На засідання прийшла і родина Коберник, власне, на яку нарікають активісти. Проте Наталія Коберник прийшла не одна, а з дітьми, аби довести присутнім, що всі звинувачення у її бік - це наклеп. Однак, члени робочої групи почали вмовляти Наталію Коберник, що присутність дітей на засіданні не потрібна.

Зрештою, Наталія Коберник разом із дітьми покинула залу засідання. Опісля бурхливих обговорень з боку присутніх активістів голова робочої групи Наталія Чиж все ж береться зачитувати висновки робочої групи.

«У своїй заяві Коцюбко акцентує увагу на розміщенні фотографій оголеної дитини, кваліфікує це як порнографічні матеріали та запевняє, що саме з цих підстав суд прийняв рішення про заборону публікацій фото. З аналізу рішень суду апеляційної та першої інстанцій вбачається, що предметом спору було розміщення фотографій Макарчук Даринки без згоди батьків і правова кваліфікація відносинам сторін надавалась виключно у цьому аспекті. Судами жодного разу не зазначалося про зображення оголеної дитини. Щодо залишення дітей у небезпеці. У своїй заяві Коцюбко стверджує, що 11.04 батьки-вихователі Коберник та Круглов були відсутні у приміщенні ДБСТ, неповнолітні діти залишилися одні, що зафіксовано поліцією. Вимагає притягнути до відповідальності Пашко, Біблу та Іваницьку за ст. 135 ККУ. За інформацією поліції вбачається, що 11.04.2018 року до будинку ДБСТ виїздили працівники поліції щодо звернення Котенко та щодо бійки Коберник. Щодо тверджень про наявність у крові Макарчук психотропних речовин. Стверджуючи те, що мати Даринки негайно відвезла дитину до Києва на обстеження, де з’ясували, що дитина була накачена психотропними препаратами та піддавалась злочинним діям, на робочій групі заявник (ред. Олександр Коцюбко) надав копію аркуша із заповненим бланком результатів аналізу. Я хочу сказати, що ми бачили цей бланк, коли були у селі, він був також без печатки, без підпису лікаря, без нічого. Зверніть будь ласка на це увагу. До того ж, під час засідання робочої групи Коцюбко Олександр заявив, що після отримання результатів аналізу мати Макарчук написала заяву в поліцію про зґвалтування», - зачитує висновки секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

Натомість, один з присутніх активістів цікавиться у членів робочої групи, чи запитували вони саму Даринку щодо того, чи вчинялися до неї дії сексуального характеру з боку батька-вихователя Круглова. На що останні відповіли: це не у їхній компетенції.

«Ми не маємо права задавати дитині такі запитання, для цього є відповідні служби. На сьогоднішній день родина налаштована на те, щоб зробити експертизу. Судмедексперт має дати своє заключення», - говорить член виконавчого комітету Житомирської міської ради Олександр Блощинський.

«Іде кримінальна справа зараз, займаються слідчі. Давайте ми будемо з вами працювати у межах дозволеного нам. Щодо тверджень Коберник про стан Макарчук після повернення батькам, яка говорила про те, що дитина лиса, бита - це абсолютна неправда. Дитина абсолютно нормальна, здорова. Якщо оцінювати її психологічний стан: врівноважена, спокійна, доброзичлива. Ми провели у родині близько півтори години, багато про що говорили, оглянули помешкання, де вона живе. Ми не побачили там бруду, небезпеки для дитини і поїхали зі спокійною душею. До нас також звернулись батьки, що вони вже чотири місяці не отримують соціальну допомогу і виплати по інвалідності дівчинці. Того ж дня було все зроблено, всі документи оформлені, і виплати їм ідуть», - каже Наталія Чиж.

Такі висновки робочої групи Олександра Коцюбко не влаштували, і активіст продовжував наполягати на розформуванні дитячого будинку сімейного типу Коберник. В результаті знову образи, звинувачення та галас. Така поведінка присутніх призвела до того, що головуюча робочої групи Чиж закрила засідання, наостанок, пояснивши, що будуть збиратися повторно, аби врешті поставити крапку у цьому питанні.

«Була заява Коцюбка про Даринку Макарчук, ми це відпрацювали, з’ясували, навели лад в цьому питанні. Тому що дійсно Коберник говорила неправду, дитина здорова. Але на сьогоднішній день Коцюбко не влаштовує ця відповідь, і вони наполягають на розформуванні ДБСТ, яким займається Коберник. На сьогодні у нас, робочої групи, таких підстав немає. Але вони говорять про те, що вони нададуть докази, що над дітьми знущалися, дітей били, викрадання коштів і різні інші факти. Ми чекаємо від них ці докази, тоді ми їх прикладемо до висновків робочої групи і направимо все до правоохоронних органів. Тоді вже правоохоронні органи будуть займатися цим питанням», - розповідає Наталія Чиж.

Нагадаємо, 11 липня мер Житомира створив робочу групу, яка вивчить заяви Коцюбка щодо порушення прав дітей.

На черговому засіданні виконкому Житомирської міської ради Олександр Коцюбко заявив, що зібрав документи щодо «педофілії» в будинках сімейного типу, мер пообіцяв створити робочу групу, яка перевірить правдивість цих заяв.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2018 року з житомирського будинку сімейного типу за рішенням суду забрали 4-річну дівчинку, яка 3 роки жила у прийомній сім’ї, і проти її волі віддали біологічній матері. Місцеві активісти влаштовували пікет й заявляли, що у них з’явилася інформація – у сімейному дитбудинку дівчинку зґвалтували. У поліції повідомили, що над дитиною не вчиняли наруги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: будинок сімейного типу активіст дитина  
Матеріали по темі