Суспільство

У Житомирі працівників «102» навчають, як приймати звернення потерпілих від насильства в сім’ї

8 August 2018, 16:35

У Житомирі працівників служби порятунку «102» навчають, як правильно приймати звернення людей, потерпілих від гендерного насильства, та як правильно їх кваліфікувати. Таку тренінгову програму розробили за сприяння ОБСЄ й складається вона не лише з теорії, а і з практики. Зокрема, тренери проекту розігрують з операторами та диспетчерами різні ситуації, пояснюючи як діяти.


«Якщо телефонує жінка, вони повинні почути, вияснити проблему. В процесі розмови оператор «102» повинен задати такі запитання, які виведуть жінку на розмову. Як реагувати - негайно, чи це відбувається вже 15 років і вона просто зателефонувала поспілкуватись, чи потребує вона допомоги медперсоналу, чи потребує допомоги МНС, якщо її вигнали на вулицю, чи є діти. Тому, що дуже часто присутні діти і вони є свідками. Відповідно до нового законодавства діти автоматично стають жертвами цього насильства. Якщо є дитина у сім’ї, залучаються спеціалісти служб у справах дітей. Ми навчаємо операторів «102» на вірне реагування на випадки домашнього насильства, щоб вони ставили вірну кваліфікацію. Тому, що позначка «домашнє насильство» у їхній базі іде на майбутнє доказової системи: до слідчого, до суду, для встановлення покарань для кривдника. Адже, якщо вони поставлять «розбій» чи тілесні ушкодження, все - ми не можемо доказати, що це було домашнє насильство», - роз’яснює представник ГО «Ла Страда-Україна» Інна Сотніченко.

Пані Інна працює оператором «102» вже близько року. Жінка розповідає: за зміну доводиться приймати більше двох сотень дзвінків. Каже: найскладніше розмовляти з дітьми.

«У мене були випадки, що телефонувала дитина, хлопчик, просив допомоги. Розповідав, що батько напився, б’є матір. Я прошу його сказати, на якій вулиці проживає, де. Ми розмовляємо, я його заспокоюю, що швидко направимо наряд поліції. Набиваємо картку і передаємо на відділ. Також я пишу, що зателефонував неповнолітній, наприклад дитині 8 років», - розповідає працівник відділу служби «102» УОАЗОР ГУНП в Житомирській області Інна Хабіба.

Саме тому, ефективна взаємодія операторів та диспетчерів служби «102» з нарядами поліції, напряму впливає на оперативність надання допомоги потерпілим, а в результаті й затриманні порушників, - зазначає начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко. Окрім того, головний поліцейський області зауважує: своєчасне відпрацювання повідомлень також залежить від матеріально-технічного забезпечення екіпажів поліції і в цьому, знову ж таки, допомагають представники ОБСЄ.

«Крім того, що проводять тренінги з нашими працівниками, а і надають матеріально технічне забезпечення, щоб покращити нашу роботу. Наші екіпажі, які працюють на місцевості, мають планшети на які приходить повідомлення, коротко зміст повідомлення і вони виїжджаючи розуміють до чого бути готовими. Тому, що починаючи від побутового сімейного конфлікту, завершуючи тяжкими злочинами, усе це отримує служба «102». Від швидкості та оперативності цієї служби залежить безпека наших громадян», - каже начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

За словами Вайдотаса Верби: ОБСЄ й надалі усіляко підтримуватиме реформування поліції в Україні.

«ОБСЄ допомагає Національній поліції та службі набути нової кваліфікації, краще робити свою роботу. Також, підвищувати довіру до представників поліції. Ми раді бути частиною міжнародної підтримки й будемо надалі підтримувати поліцію на шляху реформування», - додає координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верби.

Координатори проекту ОБСЄ діляться: попереду іще 11 тренінгів в різних містах України, завдяки яким працювати по-новому навчаться більше 250 операторів та диспетчерів служби «102».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Печененко поліція ОБСЄ тренінг оператор  
Матеріали по темі