Суспільство

Людям, які протестували проти вивезення ґрунту для будівництва житомирської об’їзної, виплатили компенсацію

22 August 2018, 10:33

Мешканцям села Городище Черняхівського району Житомирської області, ґрунт з земельних наділів яких вивозили для будівництва північної об’їзної, виплатили компенсацію.

Про це Житомир.info 22 серпня розповів голова Високівської об’єднаної територіальної громади Черняхівського району Микола Бардук.

«Учора десятьом людям виплатили по 2,5 тис. грн компенсації за незбираний урожай. Люди підписали, що претензій не мають. Ще п’ятьом буде виплачена трохи більша сума – за люцерну, яку вони там сіяли і не встигли зібрати», - розповів Микола Бардук. Він також зазначив, що основна частина земель, про які йде мова, була засіяна соняшником.

Голова ОТГ розповів, що земельні наділи, на яких люди досі сіяли сільськогосподарські культури, уже три роки є приватною власністю чотирьох мешканців Києва.

«У 2001 році ці землі були віддані у постійне користування людям, працівникам соціальної сфери. За 13 років люди не скористалися своїм правом і не виготовили актів постійного користування землею. Тобто, на публічній карті був «пробіл». Цим скористалися четверо киян, які у 2014 році приватизували землі для ведення особистого селянського господарства. Йде мова про 8 га землі: 4 земельні ділянки по 2 га. І було б нічого, якби вони платили земельний податок. А вони просто затихли, а люди, не знаючи що землі вже приватизовані, продовжували платити земельний податок. А тепер, коли з’явилися тут ці кияни, у мене, як голови громади, першим завданням було добитись компенсації людям – по закону то, чи не по закону пройшла приватизація, але люди того не знали. Друге – щоб вони заплатили до бюджету за три роки несплаченого земельного податку. Третє – хочу, щоб було перевірено законність виготовленого проекту по рекультивації земель. Мені здається, що це «липа», на основі якої вивозиться ґрунт на об’їзну. Я не проти будівництва дороги, але хочу, щоб це було в законний спосіб. Тож я звернувся до голови обласної ради з листом, в якому прошу провести виїзне засідання з питань екології та природних ресурсів, щоб усе це робилося під пильним оком не тільки нашим, а й під контролем обласної ради. Аби не вийшло так, що вони вивезуть землю, зроблять полігон, смітник і поїдуть. Зараз тривають перемовини щодо договору соціального партнерства, який передбачатиме допомогу громаді. У першу чергу, це стосується села Городнище», - розповів Микола Бардук.

Він також наголосив, що не дозволив, аби великотоннажні вантажівки возили землю через село Городнище.

Як повідомляв Житомир.info, 18 серпня у Черняхівському районі Житомирської області кілька десятків людей вийшли протестувати проти незаконного, на їхню думку, способу будівництва північної об’їзної. Люди обурюються, що спецтехніка вивозить родючі ґрунти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: протест мітинг об'їзна  
Матеріали по темі