Події

У Житомирській області кілька десятків людей протестують проти вивезення ґрунту для будівництва північної об’їзної

18 August 2018, 12:12

У Черняхівському районі Житомирської області кілька десятків людей вийшли протестувати проти незаконного, на їхню думку, способу будівництва північної об’їзної. Люди обурюються, що спецтехніка вивозить родючі ґрунти.

Про це Житомир.info 18 серпня розповів голова Високівської об’єднаної територіальної громади Черняхівського району Микола Бардук.

«У нас сьогодні надзвичайна подія. Ми вже другий день воюємо з будівельною організацією, яка за допомогою «липового» проекту щодо рекультивації земель вивозить величезну кількість ґрунту (це сотні тисяч кубів) на будівництво об’їзної дороги під Житомиром. А місцеві жителі блокують цю ситуацію. Зібралося багато людей. Трактори працюють, ми викликали поліцію. Вчора були переговори, ми домовились, що до понеділка ніяких дій не буде. А у понеділок у прокуратурі будемо розбиратись, «кто прав, кто виноват», - розповів Микола Бардук та уточнив, що подія відбувається на межі Житомирського та Черняхівського районів, між селами Вереси та Городище.

Він також розповів передісторію.

«У 2001 році ці землі були віддані людям під постійне користування. А потім незаконним шляхом Держгеокадастр віддав їх чотирьом власникам, киянам, для особистого селянського господарства. Вони не сплачували податки, не зробили виведення меж, потім нам юристи пред’явили проект рекультивації (без підписів, без погоджень), відповідно до якого треба зняти 3 метри землі, родючий шар, і садити тут смородину й вирощувати в котловині. Повний абсурд», - каже керівник ОТГ.

Він також зазначає, що, аби розігнати невдоволених, на місце події привезли «тітушок».

Станом на 11.50 18 серпня Житомир.info не вдалося отримати коментар стосовно події в ГУНП в Житомирській області.

Нагадаємо, на реконструкцію об’їзної дороги Житомира подавали заявки 16 компаній з різних країн.

У січні 2017 року прем'єр-міністр підписав два розпорядження, які стосуються реконструкції північного обходу міста Житомир. Навесні 2017-го обабіч дороги почали вирубувати дерева, щоб розпочати реконструкцію.

28 листопада 2017 року Держагентство автодоріг підписало контракт з китайською компанією Sinohydro Corporation Limited (КНР) – Mr. Xu Fei щодо реконструкції житомирської об’їзної по трасі М-06 Київ – Чоп. Контракт уклали в рамках проекту «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва (Пан’європейські коридори)».

3 березня 2018 року голова Житомирської ОДА Ігор Гундич зустрічався із представниками китайської компанії Sinohydro, які виграли тендер на суму 42 млн євро на будівництво Північного обходу.

18 червня цього року Служба автомобільних доріг у Житомирській області видала підрядній організації ордер на початок виконання робіт, а вже за два дні головний інженер-резидент видав китайській компанії дозвіл на початок робіт.

Як повідомляв Житомир.info, 27 червня прес-служба САД у Житомирській області повідомляла, що розпочалися роботи з реконструкції міжнародного шляху М-06 Київ-Чоп (на місто Будапешт через міста Львів, Мукачеве і Ужгород) на ділянці км 129,6 – км 151,73, що в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: протест мітинг об'їзна  
Матеріали по темі