Місто

​Житомирський водоканал вважає підвищення тарифу на 11% економічно необґрунтованим, треба – на 23%

17 September 2018, 17:27

З 12 вересня 2018 року підвищилися тарифи на водопостачання і водовідведення.

Відтепер тарифи складають:
- централізоване водопостачання — 5,80 грн/м³ (без ПДВ),
- централізоване водовідведення — 6,48 грн/м³ (без ПДВ),
- послуги з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) — 6,02 грн/м³ (без ПДВ),
- послуги з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) — 6,73 грн/м³ (без ПДВ).

Директор житомирського водоканалу Андрій Нікітін розповів, наскільки більше тепер потрібно буде платити житомирянами та чи є це підвищення економічно обґрунтованим.

«На минулому тижні підвищився тариф для житомирського водоканалу в середньому на 11%. Що викликало це підвищення і чому Нацкомісія прийняла рішення про підвищення тарифу? В першу чергу - це вартість електроенергії, яка складає 35% в нашому тарифі і зросла для нашого підприємства більш як на 15%. З іншого боку, щоб наші співробітники і співробітники інших водоканалів не втікали в Польщу, Чехію та інші країни Європи, нам потрібно збільшувати їм зарплату хоча б до такого рівня, щоб їм було вигідно залишатись в нашій країні. В нашій державі з’явилась можливість збільшити в середньому до 26%. Сам фонд заробітної плати в нашому тарифі також складає 35%, як і електроенергія. Решта нашого тарифу 30% - це реагенти, паливно-мастильні матеріали, це матеріали для відновлювальних робіт. Як ви бачите, дуже сильно зростає курс, зростають реагенти (майже вдвічі). Я хочу вам сказати, що економічно обґрунтоване зростання тарифу мало б бути на 23%, але Нацкомісія встановила його на 11%», - каже директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Ситуація значно спростилась, якби тарифи визначали на місцях, переконаний директор підприємства.

«Якщо в країні йде децентралізація, то мають бути децентралізовані всі сегменти економіки. І тарифи на такий сегмент, як водопостачання та водовідведення, має прийматись на місцях. Бо на сьогоднішній день ми підпорядковуємось як громаді, так і Нацкомісії. У нас над водоканалами є таке двовладдя, а такого не має бути. Це важко. Якщо підприємство в будь-якому місті приймає економічно обґрунтовані тарифи, то місцева влада несе за це відповідальність. Це є нормально і це збалансована система. Якщо вона не хоче підвищувати тарифи, то вона має дотувати це підприємство», - розповів Андрій Нікітін.

За словами директора житомирського водоканалу, підприємству доведеться звертатись по фінансову допомогу до міської влади.

«Ми збиткові за рахунок економічно необґрунтованого тарифу на 14%. Тільки 86% окупності. На сьогодні через те, що в нас несвоєчасно встановлений тариф, то в нас збитковість на рівні 30%. Тобто, тільки 70% окупності. І звісно, що б вижити, ми маємо звертатись до міської влади, щоб вона нам допомагала», - сказав Нікітін.

Як повідомляв Житомир.info, цього року комунальне підприємство «Житомирводоканал» планувало підвищення тарифів за послуги з водопостачання та водовідведення на 22%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал тариф  
Матеріали по темі