Здоров'я

За два неповних роки для маленьких жителів Житомирської області за бюджетні кошти купили 86 слухових апаратів

28 September 2018, 11:12

З початку 2018 року в Житомирській області вперше виявили та взяли на облік 53 дитини зі зниженим слухом.

Таку інформацію до Міжнародного дня глухих, який щороку відзначається в останню неділю першого осіннього місяця, 28 вересня опублікувало управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«За інформацією координатора УОЗ ОДА за напрямом «Дитяча сурдологія» Романа Мудрака, в Житомирській області станом на 01.01.2018 року на диспансерному обліку перебуває 735 дітей. Діти з нейросенсорною приглухуватістю навчаються у Житомирській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів №2 – 105 дітей (дошкільне відділення-26), Березівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів – 127 дітей (дошкільне відділення-25) та у загальноосвітніх школах - 434 дітей. За 2017 рік було встановлено інвалідність по слуху у 28 дітей. З початку 2018 р. вперше виявлено і взято на облік 53 дитини зі зниженим слухом. 22 дитини оформили соціальну допомогу по інвалідності по слуху. Всі діти були проконсультовані та обстежені фахівцями, отримали заключення у Республіканському сурдоцентрі Інституту отоларингології ім. О.С. Коломійченка, м.Київ», - інформує УОЗ.

Роман Мудрак наголошує, що в обласному сурдологопедичному кабінеті обласної дитячої клінічної лікарні в реєстрі дітей з втратою слуху ІІІ-ІV ступеня, що потребують слухопротезування, на вересень 2018 р. перебуває 353 дитини.

Упродовж 2017 р. та 9 місяців 2018 р. за кошти обласного бюджету (600 тис. грн) було закуплено 86 слухових апаратів для дітей області. Кохлеарна імплантація проведена 7 дітям, 15 дітей перебувають у черзі на кохлеарну імплантацію в Республіканському сурдоцентрі Інституту отоларингології ім. О.С. Коломійченка, м.Київ. Нині момент на обліку перебуває 44 дитини після проведеної операції кохлеарної імплантації.

В УОЗ також інформують, що весною 2018 року в області проводилась акція «Серце до серця — почуй світ». Під час цієї акції силами громадськості зібрано близько 55 тисяч гривень. Кошти підуть на закупівлю діагностичного обладнання та слухових апаратів для дітей.

«Сучасні апарати мають чимало функцій. Їх функціональність забезпечує природне відтворення слуху. Тож пам’ятайте, якщо у Вас або Вашої дитини погіршився слух, лише своєчасне звернення до фахівця, проведення обстеження і при потребі – підбір слухового апарата для компенсації його зниження, забезпечать комфортне повноцінне життя, навчання, кар’єрний ріст і атмосферу спокою в родині», - закликають медики.

Як повідомляв Житомир.info, у рішенні колегії управління охорони здоров’я Житомирської ОДА від 22 червня 2018 року зазначалося, що в області в черзі на слухопротезування перебувають 545 дорослих та 1081 дитина.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина протез протезування слух слухопротезування  
Матеріали по темі