Місто

У Житомирі встановили меморіальну дошку Миколі Блінову, який загинув, захищаючи євреїв у 1905 році

8 October 2018, 12:55

У Житомирі 8 жовтня на фасаді будинку по вул. Київській, 1 встановили меморіальну дошку «Праведнику України» Миколі Блінову. Чоловік увійшов в історію, як захисник євреїв. Будучи 24-річним студентом, соціаліст-революціонер Микола Блінов у травні 1905 року виступив проти єврейського погрому в місті. У протистоянні з погромниками революціонер і загинув. Про історію борця за захист прав євреїв на відкритті пам’ятної дошки розповіли ініціатори її встановлення.


«Украй важливо, що сьогодні ми відкриваємо у нашому місті меморіальну дошку Миколі Івановичу Блінову. Чоловіку, який загинув у 1905 році практично на цьому місці. Йому було 24 роки, він мав двох дітей. Тим не менше, він знайшов в собі сили, мужність, вийти на зустріч погромникам, які йшли з боку Мальованки, щоб влаштувати єврейський погром у Житомирі. Він намагався їх зупинити і був по-звірячому вбитий на цьому місці. Пам’ять про таких людей має залишатися, ми маємо про це пам’ятати, ми повинні знати, що були люди, які тоді не боялися стати на захист невинних людей і такі люди мають бути в майбутньому», - розповідає ініціатор встановлення меморіальної дошки Євген Городецький.

«Ця дошка нам нагадує про те, що людина багато чого може. Окремо взята людина, яка не є чиновником, може багато чого. Микола Іванович був студентом третього курсу Женевського університету. Тоді, коли не може прийти на допомогу, а тодішнє російське правління не могло прийти на допомогу людям, яким загрожував погром, тоді з’являється людина і робить те, що повинна була зробити держава. Це дуже важливо і це урок нам усім», - каже письменник Олександр Ласкін.

Наостанок Євгеній Городецький додав: будуть клопотати про те, аби в місті ще з’явилась вулиця імені Миколи Блінова.

Як повідомляв Житомир.info, згоду на встановлення меморіальної дошки 15 серпня надали члени виконавчого комітету міської ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Блінов меморіальна дошка  
Матеріали по темі