Події

В Житомирській області міліція викрила 4 факти хабарництва, вчинених посадовцями

24 April 2008, 17:26

Міністерство внутрішніх справ на виконання завдань, поставлених Президентом та Урядом України перед органами внутрішніх справ, здійснює заходи з виявлення та подолання проявів корупції в державі, удосконалення інституційного забезпечення антикорупційної політики.

У поточному році підрозділами органів внутрішніх справ України загалом складено та направлено до суду 745 адміністративних протоколів за порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”. Судами розглянуто та прийнято рішення за 498 матеріалами. До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу наразі притягнуто 445 правопорушників. Саме такі відомості 15 квітня під час наради з питань протидії  корупції оголосив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, вказавши й на недоліки законодавства, які не дозволяють перейти в активний наступ на корупцію.

На жаль, на сьогодні  в Україні корупція не є кримінальним злочином. Законодавець визначає виключно штраф як покарання за корупцію. Таку міру покарання важко назвати адекватною рівню зла, яке заподіяли суспільству чиновники-корупціонери своїми діями.

У 2008 році органами внутрішніх справ у сфері службової діяльності викрито майже 6 тис. злочинів, у тому числі понад 1 тис. фактів хабарництва. У хабарництві викрито майже 350 осіб, з яких службових осіб органів влади та управління – 67, працівників контролюючих органів – 80. На Житомирщині, зокрема, працівниками міліції викрито 10 фактів хабарництва, з яких 5 - давання хабарів та 5 - отримання.          4 факти хабарництва вчинено посадовцями контролюючих органів (екологічна інспекція) та 1 – місцевого самоврядування (голова сільради). По одному з фактів – сума хабара перевищує 10 тис. грн.

Аналіз результатів діяльності органів внутрішніх справ у протидії корупції та хабарництву свідчить, що найбільш корумпованою сферою є сфера земельних відносин. У першу чергу значні суми хабарів вимагаються за сприяння у виділенні земельних ділянок. Цього року працівниками міліції Житомирщини викрито                   17 злочинів, пов’язаних з земельними відносинами. Фігурантами є службові особи органів місцевого самоврядування (сільських рад в Бердичівському, Радомишльському, Брусилівському та Житомирському районах), спеціалісти земельних відділів (Овруцький та Радомишльський р-н).

Окрім того, на Житомирщині викрито 9 злочинів у сфері надровикористання, зокрема, порушено додаткові епізоди по кримінальній справі за фактами хабарництва відносно начальника та начальника відділу державної екологічної інспекції у Житомирській області, які отримували хабарі на загальну суму близько 20 тис. грн. від приватних підприємців м. Коростишева за надання їм дозволу на виробничу діяльність у сфері каменеобробки. Справу в березні направлено до суду.

Як наголосив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, органи внутрішніх справ готові та здатні активно боротися з корупцією, непримиренно наводити лад, викорінювати паростки цього негативного явища, яке вже досить глибоко пустило своє пагубне коріння у нашому суспільстві.  

ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі