Влада

Посадовця «Житомиртеплокомуненерго» підозрюють у розтраті чверть мільйона гривень державних коштів

17 October 2018, 16:01

СБУ викрила посадовця «Житомиртеплокомуненерго» на розтраті бюджетних коштів.

Про це 17 жовтня Житомир.info повідомила прес-група УСБ України в Житомирській області.

«Співробітники управління СБ України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили одного з керівників комунального підприємства Житомирської міської ради на розтраті бюджетних коштів. У межах розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» неодноразово оголошувало конкурсні торги на закупівлю продукції для проведення планових робіт з ремонту й заміни тепломереж в обласному центрі. Переможцем конкурсу декілька років поспіль ставало науково-виробниче підприємство з іншого регіону», - інформує прес-група.

Під час перевірки тендерної документації співробітники СБ України задокументували, що голова тендерного комітету штучно формував умови конкурсних торгів для перемоги визначеної бізнес-структури. Для цього до переліку закупівель вносилася специфічна продукція, яка виготовлялася саме цим підприємством, але була не потрібна для виконання комунальниками ремонтних робіт, - йдеться у повідомленні.

«Ініційована СБУ під час досудового розслідування фінансово-господарська перевірка виявила документацію, яка підтверджує причетність посадовця комунального підприємства до протиправної оборудки. За попередньою інформацією, чиновник під час закупівель розтратив понад чверть мільйона гривень державних коштів. У межах кримінального провадження слідчі СБУ оголосили підозру посадовцю в скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо відсторонення його від займаної посади та обрання міри запобіжного заходу», - повідомляє УСБУ.

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, можливо причетних до оборудки із бюджетними коштами.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень знаходимо ухвалу Корольовського районного суду м. Житомира від 20 липня 2018 року, у якій знаходимо дані, що підприємство, в якого теплокомуненерго закуповувало обладнання – це НВП «Техноцентр» зі Львова.

В обґрунтуванні клопотання слідчого УСБУ в Житомирській області йдеться:

«Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2014-2017 років, маючи необхідність у придбанні сталевих труб малого та середнього діаметрів (до 406 мм) для проведення планових ремонтних робіт по заміні тепломереж, КП проводило відповідні процедури закупівель відритих торгів. Поряд з такими трубами представники КП в своїх пропозиціях зазначали про намір придбати труби діаметром 426 мм, 530 мм та 820 мм з сигналізацією та внутрішнім антикорозійним покриттям «SigmaLine 2500», необхідність в придбанні яких жодним чином не підтверджували документально. Зазначені конкурсні торги протягом 2014-2017 років вигравало науково-виробниче підприємство «Техноцентр» (м. Львів) (виділено редакцією), так як у своїх пропозиціях значно зменшувало вартість (приблизно в 10 разів) труб з покриттям «SigmaLine 2500», при цьому завищувало, в порівнянні з іншими учасниками торгів, вартість труб середнього та малого діаметру, що дозволило зменшити загальний розмір конкурсної пропозиції та забезпечити перемоги в конкурсних торгах. Разом з цим, такі труби протягом зазначеного періоду КП жодного разу не купувало. Згідно з актом перевірки закупівель в КП за період з 01.01.2014 по 01.05.2017, проведеної Управлінням Північного офісу Державної аудиторської служби в Житомирській області, вказані дії службових осіб КП призвели до безпідставних додаткових витрат комунального підприємства при закупівлі труб на суму 689 823, 39 грн».

Нагадаємо, керівником КП «Житомиртеплокомуненерго» є Дмитро Рогожин, на виконкомі 17 жовтня він обґрунтовував підвищення на 12% тарифу на тепло. У нього два заступники - Петро Сергійчук та Віктор Назаров. Крім них, у розділі «Керівництво» ще три особи: головний інженер Валерій Бужинський, головбух Йосип Пашковський та голова профспілки Юрій Тітов.

Як повідомляв Житомир.info, КП «Житомиртеплокомуненерго» на початку 2015 року, порушуючи вимоги Закону України «Про здійснення державних закупівель», придбало у приватного підприємства паливо вартістю майже 5 млн грн. Провівши у жовтні 2014 року перші торги з придбання 277 літрів палива, не чекаючи їх результатів, КП наступного дня безпідставно провело чергові відкриті торги по закупівлі цього ж палива. Дмитро Рогожин сказав, що їхні дії були законними. У березні 2018 аудитори не дали житомирському теплокомуненерго закупити палива на 3,5 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ "Житомиртеплокомуненерго" тендер  
Матеріали по темі