Влада

У Житомирській виправній колонії виявили камеру з покращеними умовами для кримінальних авторитетів

8 November 2018, 12:10

Генпрокуратура виявила систематичні порушення закону і прав засуджених, а також спеціальну камеру для кримінальних авторитетів у Житомирській виправній колонії № 4.

Про це 8 листопада інформує сайт Генеральної прокуратури України.

Зазначається, що перевірка проходила за зверненнями понад 60 в’язнів.

«Умови проживання, праці, лікування в’язнів не відповідають вимогам законодавства, міжнародним стандартам і за більшістю показників можуть розцінюватися як нелюдське поводження з людьми», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, з'ясувалося, що в’язнів не лікували і використовували для роботи, за яку не платили зарплату. Крім того, більшість приміщень перебували в антисанітарному стані.

«На тлі вказаних порушень встановлено наявність певної системи незаконного впливу на в’язнів групи засуджених з числа злісних порушників режиму, які намагалися відродити злодійські традиції та мінімізувати вплив органів державної влади. Привертає увагу той факт, що переважна більшість так званих злодійських авторитетів є вихідцями з інших країн, дехто з них не володіє ні українською ні російською мовами достатньо мірою», - йдеться в повідомленні.

Деяким із них в установі створено покращені умови проживання, обладнано окрему кімнату зі всіма зручностями, індивідуальним опаленням, цивільними меблями та побутовими приладами. Вказане приміщення зачиняється на замок, ключі від якого були не в адміністрації установи, а в одного із найбільш завзятих порушників режиму.

Упродовж останніх 2 років керівництвом установи не вживалися передбачені законом заходи впливу щодо осіб негативного спрямування, які дестабілізують обстановку в установі.

«В одному з виробничих приміщень співробітники Генеральної прокуратури України виявили замасковану схованку із 4 ножами, які за їхніми ознаками та характеристиками можна віднести до холодної зброї. Встановлено численні і довготривалі порушення щодо здійснення у ВК № 4 оперативно-розшукової діяльності та протидії злочинності. Безпосередньо під час перевірки Генеральною прокуратурою України вжито невідкладних заходів щодо усунення виявлених порушень. До ВК № 4 та УВП № 8 доставлено ліків на загальну суму більше ніж 30 тис грн, укладено понад 60 трудових договорів із засудженими, проведено санітарну обробку та прибирання у житлових приміщеннях, особи, які тримаються у ДІЗО та ПКТ, забезпечені ємностями з питною кип’яченою водою», - зазначається на сайті ГПУ,

«За результатами ефективної взаємодії та оперативної співпраці з Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України з колонії до інших виправних установ переведено 11 в’язнів негативного спрямування, які протягом тривалого часу дестабілізували оперативну обстановку, що могло спровокувати заворушення та сприяти вчиненню інших правопорушень. За фактами, встановленими працівниками профільного управління, до прокуратури Житомирської області направлено матеріали щодо реєстрації кримінальних проваджень за ст.ст. 364 (зловживання службовим становищем), 263 (виготовлення, носіння або збут холодної зброї), 366 (службове підроблення) КК України. Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України запропоновано перевірити стан та якість досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами смертей 4 в’язнів», - інформує генеральна прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, 31 жовтня 2018 року заступника прокурора Житомирської області Віталія Мякішева заявив, що у Житомирській виправній колонії №4 санвузли більшості гуртожитків не підключені до мереж водопостачання, а у Коростенській виправній колонії на одного засудженого припадає менше 4 кв. м житлової площі спальних приміщень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Генпрокуратура колонія камера  
Матеріали по темі