Місто

​Житомирський Дім ветерана планують відкрити ще до кінця 2018 року

14 November 2018, 21:01

Місце, де рівний буде спілкуватись із рівним, де всі свої і кожен може отримати допомогу від свого побратима - саме таким буде майбутній Дім ветерана, облаштування якого завершують у Житомирі.

Поряд із центром вертебрології і досі тривають роботи, будівельники продовжують монтаж внутрішніх конструкцій і готують приміщення до фінальних ремонтних робіт. Вже зовсім скоро тут запрацює проект, який не має аналогів в Україні. За словами небайдужих волонтерів та учасників бойових дій на сході України, в державі поки відсутній єдиний підхід до соціальної адаптації людей, які пройшли горнило війни. І саме Дім ветерана на Житомирщині може стати прототипом такої системи.


«Цим проектом, Домом ветерана, ми хочемо показати державі один із інструментів такого підходу до роботи із ветеранами. Тому що на сьогодні ветеранами займається більше 20 відомств в державі. Немає єдиного центру, який би забезпечував комплексний підхід до роботи із ветеранами. Дім ветерана - це саме такий інструмент, де він зможе отримати юридичну консультацію, психологічну первинну допомогу, можливо, інформацію стосовно освітніх програм, де будуть працювати з його родиною і теж будуть готувати до того, що ветеран повертається з війни, де, можливо, йому запропонують якусь іншу роботу чи іншу освіту. Таким чином дадуть можливість повернутись повноцінно до суспільства. І що важливо, ветеран далі буде працювати із іншим ветераном. Тобто, вони будуть одне одному допомагати повертатись до нормального життя», - розповідає голова правління БФ «Інформаційно-координаційний центр» Оксана Гаврилюк.

Житомирщина - регіон з чи не найбільшою кількістю демобілізованих військовослужбовців в Україні. Однак дуже часто ветерани не звертаються зі своїми проблемами по допомогу.

«Всі, хто повертається, всі, хто повернувся, повернулись іншими людьми. Із іншою свідомістю, із високим градусом справедливості і емоційності. Але є багато прикладів саме ветеранів і тих, хто повернувся, людей, які соціалізувались, які мають так звані успішні кейси, які себе знайшли тут, які допомагають в першу чергу собі, сім’ї і тим, хто біля них – своїм друзям і побратимам. Саме такі історії вони повинні чути, бачити і ставати зразком ветерана, людини, нового українця, козака. І створювати ту Україну, за яку вони боролись і боронили», - переконаний голова ГО «Атошник» Віктор Камлук.

Небайдужі розпочали збирати кошти на будівництво ще на початку року. Загалом на все потрібно було близько двох мільйонів гривень. Збирати таку немалу суму пробували по-різному.

«Ми провели концерт у Верховній раді в кінці травня, де був спікер Парубій. Він оголосив усім депутатам Верховної ради, і, до речі, всі погодилися на той момент, що можна перерахувати тижневу свою зарплату на будівництво Дому ветерана. Звісно, ми всі були натхненні, ми думали, що ось-ось зараз ми гроші отримаємо і швиденько все зробимо. Так, як ми і планували – до 14 жовтня. На жаль, так не сталося. Тільки 8 депутатів перерахували гроші. Нам довелося шукати, ходити з простягнутою рукою. Спасибі забудовнику ЖК «Княжий» Миколі Коляді, це бізнесмен, який вклав більше 400 000 гривень, спостерігаючи таку ситуацію, спасибі Сергію Сухомлину, меру Житомира, нам виділили буквально днями 170 тисяч гривень, Ігор Гундич теж виділив певні кошти, проплатили повністю меблі, забезпечили будматеріалами, Вадим Ліскі з «Житомирського картонного комбінату». Так, ми ходимо з простягнутою рукою і просимо, але цей проект треба закінчити. Ми обіцяли, і ветерани його чекають», - розповідає волонтер Юлія Толмачова.

Завершити усі роботи і відкрити Дім ветерана планують ще до кінця 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 5 травня 2018 року в облдержадміністрації підписали меморандум про створення на базі обласного центру вертебрології та реабілітації «Дому ветерана».

24 травня на внутрішньому подвір’ї Верховної Ради відбувся благодійний концерт «Там, де ми – там Україна!», метою якого є привернути увагу до створення стартового для України проекту «Дім ветерана» у Житомирі на базі Центру вертебрології.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дім ветерана АТО боєць військовий  
Матеріали по темі