Влада

Влада Житомира збирається посилити контроль за якістю продуктів, які закуповують для лікарень та шкіл

8 January 2019, 16:44

Житомирська влада хоче, аби учасники «харчових» тендерів на етапі подання документів надавали школам та лікарням результати досліджень якості продуктів.

Про це йдеться у проекті рішення сесії Житомирської міськради «Про організацію контролю за якістю та безпекою харчування», який виклали на сайті міськради 8 січня.

Так, замовникам продуктів (закладам освіти та охорони здоров’я) рекомендуватимуть у тендерній документації вимагати від учасників, окрім декларації виробника, експертний висновок або протокол випробувань на відповідність нормативній документації, а також включити в договори на закупівлю продуктів пункт про дослідження на вимогу замовника відібраних зразків товару за рахунок постачальника.

До складу постійно діючих комісій з контролю за харчуванням, що працюють в закладах освіти та охорони здоров’я, пропонується включити батьків та представників ГО. Замовникам збираються дозволити закуповувати продукти та сировину у виробників до 200 тис. грн без проведення допорогової закупівлі, а департаменту освіти та управлінню охорони здоров’я рекомендуватимуть передбачити кошти для проведення експертних досліджень зразків продуктів харчування.

У додатку зазначається, що у відборі зразків продуктів харчування для експертних досліджень можуть брати участь посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати різних рівнів, представники батьківської громадськості закладу освіти та представники громадських організацій.

У разі невідповідності відібраних зразків вимогам нормативної документації виконавчий орган міської ради рекомендуватиме замовнику припинити дію договору про закупівлю та вжити заходів щодо відшкодування постачальником вартості проведених експертних досліджень до міського бюджету в десятиденний термін.

Нагадаємо, на виконкомі Житомирської міськради 27 грудня 2018 року затвердили вартість харчування для дошкільнят та різних категорій школярів: з 2019 року учні 1-4 класів непільгових категорій снідатимуть на 17,50 грн з доплатою батьків 9,50 грн. 27-29 грудня житомирські школи оголосили тендери на закупівлю послуг з організації сніданків для учнів 1-4 класів та обідів для дітей пільгових категорій та надали примірне меню. Переможців мають визначити після зимових канікул, які завершуються 13 січня 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2018 року в соцмережах батьки житомирських школярів почали нарікати на якість бургерів, якими зранку годують учнів, після чого тодішній заступник мера Житомира Матвій Хренов доручив управлінню освіти створити папку «Сніданки» на Google диску та надати вільний доступ для завантаження фото тих страв, які їдять школярі. У вересні 2018 заступник мера Вікторія Краснопір взяла участь у перевірці якості харчування у трьох житомирських школах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: харчування їдальня сніданок школяр школа  
Матеріали по темі