Влада

​Як на Житомирському виконкомі сварилися через підвищення тарифів на вивезення сміття

9 January 2019, 14:49

У Житомирі на черговому виконкомі 9 січня бурхливо обговорювали питання підвищення тарифів для населення на вивезення сміття, яке здійснюють ПП «ВЖРЕП №4», ПП «КВЖРЕП №8» та «КАТП-0628». Передує змінам, кажуть останні, низка причин, одними з яких є подорожчання палива та підвищення рівня мінімальної зарплатні.

«У зв’язку з ростом прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, вартості паливно-мастильних матеріалів, ПП «ВЖРЕП №4» розрахували економічно обґрунтовані тарифи на послуги з вивезення побутових відходів. В загальному тариф зросте на 66%», - говорить начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Юрій Мостович.

Такі розрахунки член виконкому Руслан Годований називає економічно обґрунтованими, мовляв: усі ж хочуть жити у чистому місті.

«Якщо ми хочемо, щоб місто не тільки прибирали, а і прибиралось нормальною технікою, адекватними людьми, які отримують нормальну заробітну плату. Якщо ми зараз не дамо їм можливість нормально вивозити сміття і наводити порядок на полігоні, ми будемо мати чергову проблему», - каже член виконавчого комітету Житомирської міської ради Руслан Годований.


А от членкиня Віра Гринишина, навпаки, за підвищення тарифів голосувати відмовляється, пояснюючи: не певна, що після цього підприємства працюватимуть краще.

«У нас немає гарантії, що ви будете краще виконувати свою роботу, що ви будете краще ремонтувати, що будуть кращі контейнери. Ми піднімали вже тарифи, але нічого не змінилося і не зміниться, краще не буде. Тому я не буду за це голосувати», - зазначає член виконавчого комітету Житомирської міської ради Віра Гринишина.

У ході розмов та пояснень між громадським активістом Віталієм Павлюком і директором ВЖРЕПу №4 Володимиром Тичиною виникає сварка з обопільними звинуваченнями. Через галас виконком йде на вимушену 10-хвилинну перерву, опісля якої Володимир Тичина продовжує доповідати щодо свого підприємства.

«Простими словами, плата збільшується, було 8 грн, буде 16-17 грн. В середньому по Україні - 30 грн. Навіть, у Малині вже півроку 30 грн. Прохання підтримати, бо тяжко виживаємо», - доповідає директор ПП «ВЖРЕП №4» Володимир Тичина.

Клопотати за своє підприємство береться і директор «КАТП-0628» Сергій Колесник.

«Ціна змінюється на 66%, але якщо говорити реально, то галузевою угодою на сьогоднішній день за 6 тис. грн працівник на спецмашині в таких умовах працювати не буде. Ми маємо розуміти, що додаткові ще підуть витрати, тому що людина має щонайменше отримувати 10 тис. грн зарплати - це я кажу за водія», - пояснює директор «КАТП-0628» Сергій Колесник.

Про діючі тарифи, наскільки планують їх збільшити та що станеться у разі негативного рішення виконкому, розповідає директор ПП «КВЖРЕП №8» Світлана Півоварова.

«Тарифи нашого приватного ЖЕКу затверджувались іще у 2016 році. Зверніть увагу, зарплата - 1378 грн, ми виплачуємо 3700 грн. Якщо ми зараз залишаємось на цьому рівні і не приймаємо тариф, то я не знаю, звідки ми будемо доплачувати, з якої статті, 2 тис. 765 грн нашим працівникам», - розповідає директор ПП «КВЖРЕП №8» Світлана Півоварова.

«Там ми збільшуємо тариф, а тут шукаємо, чому цього не робити. А потім будемо жалітися, чому у нас багато сміття, чому воно своєчасно не вивозиться, бо вони завтра працюватимуть собі у збиток», - підтримує доповідачів член виконавчого комітету Житомирської міської ради Андрій Дяченко.

Вислухавши доповідачів та членів виконкому, мер міста Сергій Сухомлин каже: погоджується, що вирішення «сміттєвого» питання важливе й заробітки комунальників невеликі. Втім, чи будуть виконуватися обіцянки керівників підприємств у разі підвищення тарифів.

«Дійсно минулого року кілька разів були випадки, що був колапс зі сміттям у місті. Коли ставиш запитання директору комунального підприємства, він каже: у нас працівники офісу за кермом сидять, бо водіїв немає на таку зарплату. Погоджуюсь, що заробітна плата водія має бути на рівні 10 тис. грн і ми розуміємо, що це об’єктивно. Питання: чи платять приватні перевізники офіційну зарплатню? Ми закладаємо у тариф реальну зарплату, яку потрібно заплатити», - зазначає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«У мене водії отримують близько 9 тис. грн. Туди ми включаємо: 0,9 ставки двірника, розрив робочого часу і роботу в нічний час», - відповідає директор ПП «ВЖРЕП №4» Володимир Тичина.

Врешті, після більш як півгодинних гучних обговорень більшість членів виконкому проголосували «за» підвищення тарифів на вивіз побутових відходів.

Нагадаємо, 9 січня 2019 року Житомирський виконком більшістю голосів ухвалив підвищення тарифів на вивезення сміття.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018 на сайті Житомирської міськради опублікували обґрунтування підвищення приватними ЖЕКами №№4 та 8 тарифів на вивезення сміття. Пізніше з’явилося повідомлення про намір підвищити тарифи комунальним АТП 0628.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тариф ТПВ сміття Тичина Півоварова ВЖРЕП КАТП Колесник  
Матеріали по темі