Місто

У міській раді пояснили, чому не будуть оголошувати карантин в школах Житомира

25 January 2019, 12:28

У Житомирі немає перевищення епідеміологічного порогу захворюваності на грип та ГРВІ, тому влада не бачить необхідності вводити карантин в школах міста. Про це під час брифінгу 25 січня повідомила заступник мера Житомира Вікторія Краснопір.

Станом на 25 січня кількість дітей, які захворіли, не перевищує 3% від загальної кількості учнів, тому підстав для оголошення карантину та інших обмежувальних заходів немає.


«На сьогодні немає в місті Житомирі порогу захворюваності, при якому ми оголошуємо карантин по грипу та ГРВІ. Згідно наказу Міністерства охорони здоров’я, якщо рівень невідвідуваності становить 20% від загальної кількості учнів, то тоді оголошується карантин. За даними на вчорашній день, у нас в Житомирі було 12,5%, а це менше ніж 20%. Ситуація не стала. Звичайно, ми її контролюємо по-кожному закладу щодня. Стосовно кору, то єдиним шляхом запобігання розповсюдження захворювання є вакцинація дітей та дорослих. Це контактна хвороба і ми провели дуже велику роз’яснювальну роботу, намагались дійти до кожної родини та пояснити наскільки це важливо. Я хочу, щоб усі почули, що вакцини є в наявності, вони безкоштовні і справа йде не просто про здоров’я, а й про життя людей та дітей. Тому ще раз наголошую: кір - це вакцинація. Грип - це контроль за епідситуацією в місті і запобігання поширенню захворювання. Дітей з первинними ознаками захворювання потрібно залишати вдома, щоб зберегти і здоров’я дитини, і усього дитячого колективу», - розповіла заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір.

Фахівці департаменту освіти та управління охорони здоров’я постійно відслідковують ситуацію із невідвідуваністю занять у навчальних закладах Житомира, і поки динаміка захворювань є занадто низькою для оголошення карантину в школах.

«Розрізняють декілька рівнів епідемічного процесу. Це середній, високий та дуже високий. У нас на сьогодні - середній рівень. Тому наголошувати на тому, щоб оголошувати карантин або обмежувальні заходи ми не можемо. Рівень перевищує 31%. А ми можемо такі заходи оголошувати лише при 80%. Що стосується грипу - вакцинація, засоби профілактики, мити руки, уникати контактів з хворим. І найголовніше - захворів, сиди вдома. Про цей принцип варто сказати всім. На превеликий жаль, в громадському транспорті ми часто зустрічаємо людей, які виходять на роботу хворими і тим самим наражають на небезпеку усіх інших», - розповіла начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Начальник управління охорони здоров’я також наголосила на необхідності вакцинації від кору.

«Декілька слів я хотіла б сказати про кір. Це теж надважливе питання. З 1 січня вже фіксується 57 випадків, з них 34 - це діти. Більшість із них з неорганізованих колективів, є випадки в багатьох школах Житомира, але це висококонтагіозне захворювання тому, якщо був контакт із хворим на кір і людина не вакцинована, то практично 99-100% того, що вона захворіє. Єдиний захист - це вакцинація», - сказала Марія Місюрова.

Як повідомляв Житомир.info, 22 січня 2019 року ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформував, що по області показник захворюваності на грип та ГРВІ на 19% перевищує епідемічний поріг. Увечері 24 січня мер Сергій Сухомлин повідомив, що карантину у школах і дитячих садочках Житомира поки не буде, та зауважив, що зареєструвати петицію і зібрати за шість годин 250 підписів – це була гарна спроба учнів ліцею при ЖДТУ. Житомирські школярі продовжують писати петиції з проханням ввести карантин у навчальних закладах міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Краснопір Місюрова карантин грип ГРВІ кір  
Матеріали по темі