Культура

У Новограді-Волинському збираються просити в облради кошти на ремонт будинку-музею, де народилася Леся Українка

25 January 2019, 14:46

На батьківщині Лесі Українки, в місті Новоград-Волинський Житомирської області провели робочу нараду з питань реконструкції літературно-меморіального музею поетки.

Про це 25 січня повідомив відділ інформації та зв’язків з громадськістю Новоград-Волинської міської ради.

«25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Лариси Петрівни Косач-Квітки (Лесі Українки) - видатної української письменниці, драматурга, громадської діячки, яка народилася у місті Новограді-Волинському. У 2018 році Верховна Рада прийняла постанову «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки», в переліку заходів якої - реконструкція та розширення площ літературно-меморіального музею Лесі Українки в місті Новограді-Волинському», - інформує міськрада.

Першу експозицію музею відкрили 55 років тому, 1 серпня 1963 року, в будинку, де вона народилася, - зазначається на сайті. А з нагоди 100-річного ювілею народження Лесі Українки, 25 лютого 1971 року, був створений літературно-меморіальний музей, присвячений її життю і творчості.

24 січня 2019 року до музею з робочим візитом завітали директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Микола Весельський та головний інженер проекту КП «Житомирпроект» Віктор Павленко. Завідувачка музею Віра Римська провела «екскурсію» залами музею і розповіла, що останні 30 років заклад не ремонтувався, і тому потребує капітального ремонту: стеля та стіни у тріщинах, у вікнах та дверях закладу щілини, немає доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

«Літературно-меморіальний музей Лесі Українки підпорядкований Житомирському обласному краєзнавчому музею, тож, щоб запобігти руйнуванню будинку, в якому народилася і прожила перші роки видатна українська письменниця, було вирішено опрацювати питання щодо звернення до Житомирської обласної ради про виділення коштів з обласного бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення капітального ремонту та реконструкції музею. Після цього можна буде звернутися до Міністерства культури України задля розгляду можливості залучення коштів з державного бюджету для безпосереднього проведення ремонтних робіт та з метою відзначення на високому рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки», - йдеться у повідомленні.

У відділі інформації та зв’язків з громадськістю Новоград-Волинської міської ради Житомир.info уточнили, що сума, необхідна для ремонту приміщень музею, буде відома після відповідних експертиз та оцінок фахівців.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2018 року в Новограді-Волинському три дні відзначали Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела», а житомирянин Дмитро Краб презентував мурал - зображення Лесі Українки на стіні багатоповерхівки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка музей  
Матеріали по темі